15 év után lehet címvédés a harmadik legrangosabb háromhetes kerékpárversenyen

Primoz Roglic kerékpár Vuelta
Team Jumbo rider Slovenia's Primoz Roglic (L) and Team Movistar rider Spain's Alejandro Valverde arrive to the finish line of the 15th stage of the 2019 La Vuelta cycling Tour of Spain, a 154,4 km race from Tineo to Santuario del Acebo in Cangas del Narcea on September 8, 2019. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Primoz Roglic a legnagyobb esélyes a kedden rajtoló 75. Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, amelyen Chris Froome a nyolcadik Grand Tour-győzelméért száll harcba.

A spanyol körversenyre hatást gyakorol a koronavírus-járvány, a betegségben vasárnapi adatok szerint a Spanyolországban eddig 936 560-an fertőződtek meg és 33 775 halálos áldozatot regisztráltak. A Tour de France-ot is szervező Amaury Sport Organisation (ASO) a pandémia nyomán úgy határozott:

a rajt- és célhelyszínek némelyikén, illetve több hegyi hajránál korlátozni fogják a nézői jelenlétet vagy éppen teljesen kizárják a szurkolókat.

A karavánnal pedig egy mobil laboratórium és az azt üzemeltető személyzet utazik majd, amely a versenyzők, a stábtagok és a velük érintkező szervezők PCR-tesztjeinek eredményét elemzi.

A 2020-as Vuelta útvonala Forrás: lavuelta.com

Napi 700-750 vizsgálat végrehajtására alkalmas a labor, ám szükség esetén ez a szám ezerre is feltornázható, a teszteredmény pedig 24 órán belül rendelkezésre áll. A résztvevőkhöz 26 oldalas dokumentumot juttattak el, amelyben az egészségügyi szabályokat és előírásokat részletezik a szervezők a nemzetközi szövetség (UCI), a spanyol szövetség és az ország egészségügyi hatóságainak útmutatása alapján.

A november 8-án záruló Vuelta első három szakaszát Hollandiában rendezték volna, ám a járvány hatására ezeket a szakaszokat törölték. Az így 18 szakaszosra rövidült spanyol körverseny - az eredeti tervektől eltérően - portugál területre sem látogat át.

További furcsasága az idei Vueltának, hogy 1986 után fordul elő újra két háromhetes viadal összecsúszása:

akkor két napon zajlott párhuzamosan a Giro d'Italia és a Vuelta, idén hat napig fedi egymást a spanyol és a vasárnap záruló olasz körverseny.

A 2882,8 kilométer össztávú viadalon hét hegyi befutós etap és egy egyéni időfutam lehet a kulcsfontosságú. A versenyzők olyan legendás emelkedőkre is feltekernek, mint az Alto de L'Angliru, vagy a francia területen található Col du Tourmalet.

Primoz Roglic címet védhet a 2020-as Vueltán Forrás: AFP/Ander Gillenea

Az internetes fogadóirodák szerint

a favorit a tavalyi első Primoz Roglic, aki egy hónapja a Tour de France-győzelmet az utolsó előtti szakaszon vesztette el.

A Jumbo-Visma kiváló formában lévő szlovén bringásának végső sikeréért az egyik sportfogadással is foglalkozó weboldal a feltett pénz 2,75-szörösét fizetné ki nyereményként. A második legalacsonyabb, ötszörös szorzó pedig csapattársa, Tom Dumoulin összetett győzelméhez kapcsolódik. A 2017-es Giro holland győztese korábban egyértelművé tette: együtt vezetik a Jumbo-Vismát, és az lesz a kapitány, aki az országúton erősebbnek bizonyul.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Just another day out #cycling in #Andorra #ilovemyjob

Chris Froome (@chrisfroome) által megosztott bejegyzés,

Chris Froome-ot azzal együtt is a piros trikó egyik esélyesének tartják, hogy a két Vuelta-győzelemmel már rendelkező brit messze van csúcsformájától.

Komoly rutinja mellett a motivációi miatt sem szabad leírni a 35 éves Froome-ot: egyrészt az utolsó versenyén szerepel az Ineos Grenadiersben, miután az esztendő végén tíz év után távozik a korábban Sky néven futó brit sorból. Másrészt pedig a nyolcadik Grand Tour-sikeréért száll harcba, amivel beérhetné az örökrangsor harmadik helyén a francia Jacques Anquetilt. Az összetett győzelem Froome-nál 17-szeres pénzt fizetne, csapattársa, a tavalyi Girón első ecuadori Richard Carapaz végső győzelmére pedig 7,5-szeres az odds.

Az előzetes rajtlista alapján az Ineos Grenadiers és a Jumbo-Visma is erős sorral vág neki a Vuelta a Espanának, így a kapitányok formáján és erején múlhat elsősorban a verseny alakulása.

Az Alto de l'Angliru a világ egyik legmeredekebb emelkedője, itt is lesz hegyi befutó Forrás: Cycling Weekly

Rajtuk kívül harcban lehet a piros trikóért a Touron hátfájdalmak miatt az összetettért folyó vetélkedésről lemaradó francia Thibaut Pinot - a Groupama-FDJ kapitányának sikere tízszeres pénzt fizetne -, illetve a 2018-as Vueltán második spanyol Enric Mas (Movistar, 11-szeres odds). Froome esélyeinek vegyes megítélését jól jelzi, hogy a Girót gyomorbántalmak miatt a második szakaszon feladó orosz Alekszandr Vlaszov (Asztana, 13) és a Vueltán 2009-ben diadalmaskodó, 40 éves spanyol Alejandro Valverde (Movistar, 15) sikerére is jobb esélyt lát a fogadóiroda.

A spanyol körversenynek 22 csapat 176 kerékpárosa vág neki. A mezőnyben ott lesz az idei Tour de Hongrie-n az esztergomi nyitószakaszon diadalmaskodó spanyol Jon Aberasturi (Caja Rural) és a három sprintbefutót nyerő olasz Jakub Mareczko (CCC), valamint a magyar körverseny 2016-os győztese, az észt Mihkel Räim (Israel Start-Up Nation) is.

Legutóbb Roberto Heras tudott címet védeni a Vueltán, aki 2003 és 2005 között sorozatban három alkalommal tudta megnyerni a versenyt.