Roglic hegyi befutót nyert, csökkentette a hátrányát összetettben a Vueltán

775568805 cycling Horizontal
Primoz Roglic nyerte szerdai hegyi befutót
Vágólapra másolva!
A címvédő szlovén Primoz Roglic nyerte szerdán a Vuelta a Espana országúti körverseny nyolcadik szakaszát, ezzel összetettben csökkentette hátrányát a másodikként célba érő, éllovas ecuadori Richard Carapaz mögött.

A Logronóból induló 164 kilométeres táv kétharmadánál egy második kategóriás emelkedő várt a kerékpárosokra, majd a szakasz végén az első kategóriás hegyi befutó az Alto de Moncalvillón.

Hétfős szökevénycsoport tekert el a mezőnytől, az üldözést pedig a Movistar vezette, és a záró hegy elején befogta az élbolyt. Az összetett esélyeseket magában foglaló, nagyjából 25 fős mezőny így együtt vágott neki az emelkedőnek. A hegy felére az EF tempója tízfősre redukálta az élmezőny létszámát, majd a csapatkapitány Hugh Carthy és a piros trikós Carapaz megindulása rostálta tovább a sort.

Primoz Roglic nyerte szerdai hegyi befutót Forrás: AFP/Ander Gillenea

Az összetett legjobbjaira nem veszélyes orosz Alekszandr Vlaszov 1,6 kilométerre a céltól indult meg, Roglic és Carapaz azonban utolérték, és az utolsó kilométeren egymás között döntötték el a szakaszgyőzelem kérdését. A szlovén végül el tudott tekerni ecuadori riválisától, ezzel második etapsikerét aratta az idei spanyol körversenyen, és fél percről 13 másodpercre csökkentette hátrányát az összetett elsőségét megtartó Carapaz mögött. Harmadikként az ír Dan Martin ért célba.

8. szakasz, Logrono-Alto de Moncalvillo, 164 km, hegyi befutó:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:07:08 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 13 másodperc hátrány
3. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 19 mp h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 25 mp h.
5. Hugh Carthy (brit, EF) 33 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Carapaz 32:31:06 óra
2. Roglic 13 másodperc hátrány
3. Martin 28 mp h.
4. Carthy 44 mp h.

Csütörtökön a Castrillo del Val és az Aguilar de Campoo közötti 157,7 kilométer megtétele vár a mezőnyre a 75. Vuelta a Espanán. A spanyol körverseny - amely hat napon keresztül átfedésben zajlott a vasárnap zárult Giro d'Itáliával - a tervek szerint jövő vasárnap zárul Madridban.