Társoldalunk:

A címvédő Roglic visszavette a piros trikót a Vueltán

2020.10.30. 18:27

A címvédő szlovén Primoz Roglic emelkedős sprintbefutóban nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát pénteken, ezzel összetettben visszavette az első helyet az ecuadori Richard Carapaztól.

A Castro Urdiales és Suances közötti, egy harmadik kategóriás emelkedőt tartalmazó 185 kilométeres etapon egy négyfős szökevénycsoport dolgozott ki közel 12 perces különbséget. Azonban több csapat is érdekelt volt a rövid emelkedőn záruló szakasz megnyerésében, így 16,5 kilométerrel a cél előtt utolérték a szökevényeket.

Az utolsó tíz kilométerhez érkezve többen is kísérleteztek támadással, ám ezeket rendre hatástalanította a nagy tempóval tekerő mezőny. A hajrában végül a jó ütemben, 150 méterrel a cél előtt dinamikusan meginduló Roglic diadalmaskodott magabiztosan.

A címvédő szlovén Primoz Roglic emelkedős sprintbefutóban nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszátForrás: AFP/Ander Gillenea

Az idei Vueltán már a harmadik szakaszgyőzelmét arató szlovén pályafutása 45. sikerét ünnepelhette. Mögötte másodikként az osztrák Felix Grossschartner, harmadikként az olasz Andrea Bagioli zárt.

Az összetett elsőségért harcoló kerekesek közül az ír Dan Martin Rogliccsal azonos idővel, az éllovas Carapaz viszont 3, míg a negyedik brit Hugh Carthy pedig 10 másodperces hátránnyal ért célba, így Roglic visszavette a piros trikót Carapaztól, a két versenyzőnek azonos az összetett ideje.

10. szakasz, Castro Urdiales-Suances, 185 km:
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:14:11 óra
2. Felix Grossschartner (osztrák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. Andrea Bagioli (olasz, Deceuninck - Quick-Step) a. i.
...7. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) a. i.
...14. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 3 másodperc hátrány
...29. Hugh Carthy (brit, EF) 10 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 40:25:15 óra
2. Carapaz azonos idővel
3. Martin 25 másodperc hátrány
4. Carthy 51 mp h.

Szombaton a Villaviciosa és Alto de La Farrapona közötti 170 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre a 75. Vuelta a Espanán. A spanyol körverseny - amely hat napon keresztül átfedésben zajlott a vasárnap zárult Giro d'Itáliával - a tervek szerint jövő vasárnap ér véget Madridban.