Társoldalunk:

A LEN Budapestről a világhálóra költözteti a novemberi tisztújító kongresszusát

2020.10.31. 08:31

Az 1926-ban Budapesten megalakított Európai Úszó Szövetség 94 éves történetében először fordul elő, hogy a tisztújító kongresszusát nem egy kijelölt városban, a tagszövetségek ott összegyűlt képviselőinek jelenlétében, hanem virtuális forgatókönyvet követve abszolút semleges „színhelyen" szervezi meg.

Az olasz Paolo Barelli vezette sportszervezet döntéshozói meg vannak győződve arról, hogy a formabontó esemény így is ugyanolyan eredményes lesz, mint az eddigiek, a voksolásnál pedig egyetlen tagszövetség érdekei sem sérülhetnek meg.

„Természtesen sajnáljuk, hogy ennek a fontos eseménynek az eredeti elképzeléstől eltérően nem a magyar főváros adhat otthont , de ebben a koronavírus sújtotta világban az egyedüli jó megoldásként fogadjuk el a LEN döntését – hangsúlyozta a SzPress hírszolgáltnak dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a munkatársaival együtt már májusban, majd a halasztást követően novemberben is készen állt volna a kongresszus lebonyolítási feltételeinek megteremtésére. – Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Barelli elnök úr a tagszövetségekhez eljuttatott levelében Dr. Szabó Tündének, az EMMI sportért felelős államtitkárának, és nekem is köszönetet mondott az eddigi erőfeszítéseinkért, hangsúlyozva, hogy a kongresszus forgatókönyvének megváltoztatása kényszerű döntés volt."

Oda a hazai pálya előnye, de Dr. Szabó Tünde így is esélyesként kandidálForrás: Derencsényi István, MUSZ

Budapest tehát november 8-án sem töltheti be a házigazda szerepét, ami a tisztségekre pályázó magyar szakemberek számára a hazai pálya előnyének elvesztését jelenti.

„Úgy gondolom, hogy magyar kandidálók a maguk területén kivétel nélkül nagy elismerésnek örvendenek, azt viszont csak remélni tudom, hogy az internetes szavazást megelőző napok háttéregyeztetései és a különféle lobbik nem terelik rossz irányba a dolgok menetét" – hangsúlyozta a MUSZ elnöke, aki úgy gondolja, hogy az alelnöki tisztre és a BÜRO tagságra egyaránt pályázó Dr. Szabó Tünde megválasztásának esélyei a megváltozott körülmények között is igen jónak ígérkeznek.

A MUSZ első embere megerősítette azt az értesülést, miszerint a magyar szövetség által támogatott jelölteknek a LEN svájci székhelyére elküldött listáján nem szerepel Gyárfás Tamás neve.

Paolo Barelli, a LEN elnöke a következőket hangsúlyozta:

„A COVID-19 világjárvány két alkalommal is keresztülhúzta a kongresszus budapesti lebonyolításával kapcsolatos terveinket. A hagyományos formához semmiképpen sem ragaszkodhattunk, ezért választottuk a virtuális megrendezés forgatókönyvét."