Hét jelölt száll harcba az elmúlt években a botrányairól híres AIBA elnöki pozíciójáért

Boxing: Rio 2016 Olympic Games BOXING 2016 Rio Summer Olympics MAN men BOXER Brasil RING males
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 20: Lopez Arlen (Red) of Cuba fights Melikuziev Bektemir (Blue) of Uzbekistan in the Men’s Bantam 75kg Final Bout on Day 15 of the Rio 2016 Olympic Games at the Riocentro arena in Rio de Janeiro, Brazil on August 20, 2016. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Heten pályáznak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöki posztjára, melyről a december 12-13-án esedékes kongresszuson szavaznak a tagok.

Az insidethegames.biz híre szerint a hét elején zárult határidőig nagy meglepetésre beadta a jelentkezését az ideiglenes elnök Mohamed Moustahsane, akinek a döntése több vezetőségi tagot is felháborított. A marokkói sportvezető, aki az afrikai szövetség elnöke is, 2019 márciusa óta dolgozik megbízottként AIBA élén, miután a többek között drogkereskedelemmel vádolt Gafur Rahimov hátralépett, majd lemondott.

A NOB már kizárta az AIBA-t az olimpiai játékokról a botrányai miatt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Stringer

Moustahsane lépése azért hökkentett meg sokakat, mert egyáltalán nem jelezte korábban szándékát a végrehajtó bizottság tagjai felé, és csak pillanatokkal a határidő lejárta előtt adta be jelentkezését. Ráadásul ugyanazon a napon két nemzeti szövetségnek, a kolumbiainak és a venezuelainak halasztást adott lejáró tartozásuk megfizetésére, többek szerint azért, hogy legyen lehetőségük rá szavazni a kongresszuson.

Különösen az amerikai kontinens szövetségének vezetője, Osvaldo Bisbal kelt ki magából, és nyílt levélben bírálta keményen Moustahsane-t.

A AIBA elnöki székére az 51 éves marokkói orvos mellett Bisbal, illetve Umar Kremljov, az orosz szövetség főtitkára, Anasz al-Otajba, az ázsiai szövetség vezetője, valamint az azeri Suleyman Mikayilov, a dominikai Domingo Solano és a holland szövetség első embere, Boris van der Vorst pályázik.

Az évek óta nehéz anyagi helyzetben lévő és botrányoktól hangos AIBA-val a NOB 2018 novemberének végén befagyasztotta a kapcsolatot, majd tavaly júniusban megvonta tőle a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját, kizárva ezzel az AIBA-t az ötkarikás játékokról.
A decemberi kongresszust eredetileg Budapesten tartották volna, de a világjárvány miatt virtuálisan rendezik meg.