Társoldalunk:

Már csak öten vannak versenyben az év női atlétája címért

2020.11.24. 15:59

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a férfiak után kedden a nőknél is öt főre szűkítette az idei év legjobb atlétája címre pályázók névsorát.

A listán meglepetés a jamaicai Elaine Thompson-Herah, aki ugyan 10.85 másodperccel vezeti az idei világranglistát 100 méteren, de a többiek nagyobb eredményeket, világcsúcsokat értek el. A venezuelai Yulimar Rojas 15,43 méterre javította a női hármasugrás fedettpályás világrekordját.

Yulimar Rojas fedett pályán ugrott világrekordot idén hármasugrásbanForrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A kenyai Peres Jepchirchir félmaratonon kétszer is minden idők legjobbját futotta kizárólag női mezőnyben (1:05:34 és 1:05:16). Az etióp Letesenbet Gidey 14:06.62 perccel 5000 méteren állította be a világcsúcsot. A holland színekben versenyző, etióp származású Sifan Hassan pedig az egyórás futásban 18 930 méterrel került az örökranglista élére.

Letesenbet Gidey 5000 méteren bizonyította kivételes képességeitForrás: AFP/Jose Jordan

A végeredményt a nemzetközi szövetség tanácsának, illetve a nemzetközi atlétika "családjának" szavazatai és a szurkolók voksai alapján hirdetik ki. Előbbié 50, utóbbi kettőé pedig 25-25 százalékban számít majd be a végelszámolásnál.
A férfi és női győztes nevét a WA jövő szombaton, virtuálisan sorra kerülő gáláján jelenti be.

Az év női atlétája cím jelöltjei:

  • Letesenbet Gidey (etióp, 5000 m)
  • Sifan Hassan (holland, 10 ezer m, egyórás futás)
  • Peres Jepchirchir (kenyai, félmaraton)
  • Yulimar Rojas (venezuelai, hármasugrás)
  • Elaine Thompson-Herah (jamaicai, 100 m)