Társoldalunk:

Az ötszörös olimpiai bajnok szerint szégyen, amit a kajak-kenu sportággal művelnek

2020.11.26. 16:15

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa kedden arról döntött, hogy javasolja a sportág olimpiai programjának újabb változását a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Válogatott sportolóink a közösségi oldalakon vitatják a döntést, és kérik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy ne változtassa meg a programot. Az ICF terveivel Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke sem ért egyet.

Az ICF javaslata szerint 2024-től a gyorsasági szakágban 12 helyett, csak 10 versenyszámot rendeznek meg az olimpiai programban. Viszont a szlalom-szakág két úgynevezett extrém szlalom számmal erősödhet, így ebben a szakágban az eddigi négy helyett hat számban hirdethetnek majd bajnokot, áll a magyar szövetség honlapján megjelent hírben.

A nemzetközi szövetség döntését több válogatott versenyzőnk is vitatja. Köztük Kozák Danuta is erről írt csütörtökön a Facebookon. Az ötszörös olimpiai bajnok szerint szégyen, hogy az érintettek megkérdezése nélkül hoztak meg egy ilyen fontos döntést. Az angol nyelvű bejegyzésen csütörtök délutánra már egy tucatnál is több megosztás volt:

"A legnagyobb baj az, hogy az ICF igazgatótanácsának drámai jelentőségű döntését nem előzte meg érdemi egyeztetés. Konkrétan minket sem, és más nemzeti szövetségeket sem kérdezett meg arról senki, hogy elfogadhatónak tartjuk-e az olimpiai program újabb tervezett változtatását, ez pedig egy demokratikus szervezetnél elfogadhatatlan – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, hozzátéve, hogy a szlalomversenyek betétfutamaiként létrehozott extrém szakágat egyetlen országban sem űzik versenyszerűen, míg a gyorsasági szakág legnagyobb világversenyein rendre száznál is több nemzet versenyzői állnak rajthoz, miközben a szabályrendszere évtizedek óta objektív. 

Ezek alapján Schmidt Gábor bízik benne, hogy az ICF figyelembe fogja venni a fenti érveket, mielőtt végleges döntés születne a párizsi olimpia programjának kérdésében.