Vágólapra másolva!
A biatlon-világkupa 2020-21-es szezonjának első hétvégéjén a férfiaknál Sturla Holm Laegreid mindenkit meglepve legyőzte Johannes Boe-t. A női mezőnyben mind a négy versenyző dobogóra állhatott az első két futamon, akinek a legnagyobb esélye lesz megnyerni a sorozatot.

Szombaton a női 15 kilométeres egyéni indításos versenyen Dorothea Wierer ott kezdte az új idényt, ahol márciusban abbahagyta. Az olaszok immáron kétszeres összetett világkupa-győztes biatlonosa 0,8 másodperccel bizonyult jobbnak, mint egyik legnagyobb kihívója, a német Denise Herrmann.

Hanna Öberg jobban áll az első hétvége után, mint a címvédő Dorothea Wierer Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

A vasárnapi sprintversenyben egyikük sem tudott a dobogóra állni, Wierer a 24., Herrmann a 38. helyen zárt. Előbbinek a sífutó teljesítményével, utóbbinak a lövészetével voltak problémák. Ugyanez nem mondható el Hanna Öbergről. A 25 éves svéd versenyző senkinek sem adott esélyt az egyéni indításosnál fele olyan hosszú sprintben (7,5 km), és több mint 23 másodperccel megelőzte a norvég Marte Olsbu Roeiselandot.

A férfiaknál rögtön egy bombameglepetéssel kezdődött a szezon. Az egyetemi tanulmányait alig pár hónappal ezelőtt sikerrel letudó, 23 éves Sturla Holm Laegreid legyőzte honfitársát, a címvédő Johannes Boe-t a 20 kilométeres egyéni indításos futamban.

Sturla Holm Laegreid mindenkit meglepett a biatlon-világkupa első fordulójában Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

A kétszeres világkupa-győztes norvégnak nem kellett sok ideig szomorkodnia, ugyanis a vasárnapi sprintversenyben hibátlanul lőtt, és mivel ő a mezőny leggyorsabb sífutója, ezért nem férhetett kétség, hogy megszerzi pályafutása 49. egyéni futamgyőzelmét a világkupában. Boe előnye így már két futam után 22 pont a második helyen álló svéd Sebastian Samuelssonnal, és 31 pont Laegreiddel szemben.

A nőknél Öberg vezet, de előnye alig öt pont honfitársával, a szombati egyéniben bronzérmes Johanna Skottheimmel szemben. Wierer lemaradása is alig 17 pontos, így jó versenyekre számíthatunk a második fordulóban is, amit szintén Kontiolahtiban rendeznek meg december 3. és 6. között.