Társoldalunk:

A japánok sok külföldi szurkolót szeretnének beengedni a 2021-es olimpiára

2020.12.02. 18:09

Japán sok külföldi szurkolót szeretne látni a jövő évre halasztott tokiói olimpián, s ezért szigorú koronavírus elleni óvintézkedéseket dolgoz ki.

A Nihon Keizai Simbun című lap szerdán arról írt, hogy az oltás nem lesz feltétele a beutazásnak és a tömegközlekedési eszközök használatát sem fogják korlátozni. A kulcs állítólag az okostelefonos alkalmazások használata lesz, ezek tárolják majd az illető vízum-, belépőjegy- és utazási információit.

A szervezőbizottság később közölte: a sportolóknak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell majd rendelkezniük, máskülönben nem léphetnek be Japánba. Az olimpia alatt aztán 96-120 óránként újratesztelik őket az olimpiai faluban kialakításra kerülő egészségügyi központban.

A japánok szeretnék, ha a stadionok megtelnének szurkolókkal az olimpia idejénForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Kanno

A szigetország jelenlegi rendelkezései szerint a beutazókra 14 napos karantén vár, ez alól az olimpiai résztvevők felmentést kapnak majd. A maszkviselés és a távolságtartás viszont kötelező lesz.

Azt szeretnénk, ha a sportolók a versenyek végeztével a lehető leghamarabb hazatérnének" - mondta riportereknek Muto Tosiro, a szervezőbizottság elnöke.

Az olimpiát és a paralimpiát a pandémia miatt halasztották el egy évvel, jövő nyárra. Japánban körülbelül 4,5 millió, külföldön pedig egymillió jegyet értékesítettek - ezek érvényesek a 2021-es időpontra is, de vissza is lehet őket váltani.