Társoldalunk:

Nem a Tour de France győztese lett az év kerékpárosa

2020.12.04. 16:21

A szlovén Primoz Roglic nyerte az esztendő legjobb kerékpárosát illető Vélo d'or trófeát. A szlovén versenyző a Touron alul maradt honfitársával, Tadej Pogacarral szemben, mégis eredményes évet tudhat maga mögött.

A 31 esztendős országúti bringás - aki először érdemelte ki a díjat - júniusban győzött a szlovén bajnokságon, majd az augusztusban újrainduló nemzetközi kerékpáros szezont végigversenyezve megnyerte a Tour de l'Aint, azután az összetett éléről kényszerült feladni a Critérium du Dauphinét.

Primoz Roglic idén címet védett a VueltánForrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Tour de France-elsőséget drámai körülmények között az utolsó előtti szakaszon, az egyéni időfutamon vesztette el fiatal honfitársával, Tadej Pogacarral szemben. Ez azonban nem törte meg a lendületét: októberben pályafutása során először diadalmaskodott az öt legrangosabb egynapos viadal, a Monumentumok egyikén, emlékezetes győzelmet aratott a Liege-Bastogne-Liege-en.

Az idény zárásaként pedig megvédte címét a Vuelta a Espanán. Teljesítményével az élen zárta a nemzetközi szövetség (UCI) ranglistáját 2020-ban.

Az 1992-ben alapított Vélo d'or díjat a Vélo Magazine szaklap ítéli oda. A legjobb teljesítményt nyújtó kerékpárost egy újságírókból álló nemzetközi zsűri választja meg, és amint azt Roglic a L'Équipe-nek nyilatkozva leszögezte: éppen ezért jelent neki nagyon sokat, hogy megkapta a rangos elismerést.