Kevesebb celeb lesz az olimpiai lánggal futó stafétában

HORIZONTAL
Hong Kong superstar Jackie Chan carries the Olympic flame in Sanya, southern China's Hainan island on May 4, 2008. China welcomed home the Olympic flame with a celebrity-packed start to the mainland torch relay, hoping to extinguish memories of a global journey marred by protests over Tibet and other controversies. AFP CHINA XTRA
Vágólapra másolva!
A japán kormány fontolgatja, hogy az olimpiai lángváltóból kiveszi a hírességeket, ezzel is csökkentve az érdeklődők csoportosulásának esélyét.

A lépés mellett érvelők szerint a hatalmas tömegek összeverődésével, amelyet a celebek jelenléte óhatatlanul kivált, gyengülne azon intézkedések hatása, amelyeket az országban a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hoztak.

Az elképzelés szerint – írta a Kyodo News – a sporthoz általában és az olimpiához köthető ismert emberek továbbra is tagjai lennének a stafétának. A szervezőknek azonban főfájást okozhat a további celebek kivétele, mivel a fáklyahordozók többségét már a játékok elhalasztásának márciusi bejelentése előtt felkérték a részvételre.

Egy meg nem nevezett helyi tisztviselő azt mondta: elképzelhetetlen a váltó résztvevőinek átrendezése.

"Emellett nem tudom, hol kell meghúzni a határt annál, hogy ki a híresség" – tette hozzá.

Korábbi olimpiákkal példálózva a japán hírügynökség megemlítette, hogy hatalmas tömegeket vonzott például 2000-ben, Sydneyben az énekes Olivia Newton-John, majd 2002-ben Christopher Reeve, a Superman filmek néhai sztárja, aki a Salt Lake City-i téli játékok fáklyavivői között volt. Jackie Chan hongkongi színész-rendező 2008-ban a láng Pekingbe vezető útja elején vállalt szerepet, idén márciusban pedig Gerard Butler hollywoodi filmsztár miatt Spártában sereglett össze óriási tömeg.

Jackie Chan az olimpiai fáklyával 2008. május 4-én Forrás: China Xtra via AFP/'Acoreano Oriental'

A nem a sport világából érkező hírességek 1988 óta vesznek részt rendszeresen a fáklyafutásban.

A 2021-es olimpiai staféta március 25-én rajtol Fukusimában és útja 121 napig tart majd, a lángot az ország mind a 47 prefektúráján keresztülviszik. A láng idén március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok március 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében. A láng március 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. Az olimpia 2020-ról 2021-re halasztásáról szóló döntés után a szervezők bejelentették, hogy az idei váltót törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

Az elnevezését – Tokió 2020 – megőrző olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.