Két-három olimpiai kvótával lenne elégedett az evezősök új szövetségi kapitánya

Horizontal
A koronavírus miatt elhalasztották az evezősök januári olimpiai kvalifikációs versenyét
Vágólapra másolva!
A jövőre halasztott tokiói olimpiát illetően két-három kvótával lenne elégedett Molnár Dezső, a magyar evezősök közelmúltban kinevezett új szövetségi kapitánya.

Az 54 éves Molnár Dezső a magyar szövetség hírlevelében elmondta: a mostani feladat "egy lehetőség" a számára ahhoz, hogy felérjen 25 éve tartó edzői pályafutásának csúcsára. Kiemelte: nehéz kihívás vár rá, mert Magyarország ugyan kis ország, de mégis sokféle metodika létezik benne.

"Szeretném ezt összefésülni és egységesíteni. Ez érinti a technikát, az edzéselméleti feladatokat is. Ugyanakkor a hozzáállást és a szemléletet is meg kell változtassam ahhoz, hogy sikeresek tudjunk lenni. A rendelkezésre álló versenyzői állomány jelentős része alkalmas nemzetközi eredmény eléréséhez"

- mondta Molnár, akinek elődje, Szierer János szövetségi edzőként, elsősorban az adminisztrációs folyamatokban segíti majd a munkáját.

A magyar evezősöknek tavaly nem sikerült olimpiai kvótát szerezniük a linzi világbajnokságon, erre az európai és a világkvalifikációs versenyeken lesz lehetőségük tavasszal.

A koronavírus miatt elhalasztották az evezősök januári olimpiai kvalifikációs versenyét Forrás: AFP/Damien Meyer

- közölte. Kiemelte: nem kilátástalan a helyzet, a legutóbbi olimpiára is a pótkvalifikációs versenyen szerzett kvótát két magyar egység, benne három evezőssel.

"Abszolút bízom azokban a versenyzőkben, akik négy évvel ezelőtt tudták ezt teljesíteni"

- utalt a szakember Pétervári-Molnár Bendegúzra, valamint Simon Béla és Juhász Adrián kettősére. A páros mellett továbbra is Molnár Dezső edzi az U23-as korosztályban, csapathajóban Európa-bajnoki aranyérmes Furkó Kálmánt és Szabó Mártont, utóbbit idén a szövetség a legjobb férfi evezősnek választotta meg.

A szövetségi kapitány kifejtette: a decembert itthon végig evezik, januártól azonban - kisebb megszakításokkal - február végéig Törökországban edzőtáborozik az elit versenyzőkkel. "Ott lesz egy meghívásos válogató verseny, ahol eldől, hogy ki állhat rajthoz a következő körben, a március 21-i, itthoni válogatón. Ezen a versenyen már olyan kis és speciális egységeket szeretnénk rajthoz állítani, amelyek jó eséllyel pályáznak az Európa-bajnoki részvételre és az európai olimpiai pótkvalifikációra" - mondta.