Csökkentette hátrányát az életmentő hajós a Vendée Globe-on

Yachting TOPSHOTS Horizontal
(From L) French skipper Louis Burton sails on his Imoca 60 monohull Bureau Vallee ahead of French skipper Jean Le Cam on his Imoca 60 monohull "Yes We Cam!", French skipper Thomas Ruyant on his Imoca 60 monohull Linked Out at the start of the Vendee Globe solo around-the-world sailing race in Les Sables-d'Olonne, western France, on November 8, 2020. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra is a francia Yannick Bestaven (Maitre Coq) halad az élen a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen, de előnye egy nap alatt jelentősen csökkent a második helyezett honfitárssal, Charlie Dalinnal (Apivia) szemben.

A korábban sokáig éllovas Dalin egy nappal ezelőtt még 103 mérfölddel (egy tengeri mérföld 1,853 kilométer) volt elmaradva az éllovastól, mostanra ez már "csak" 35 mérföld. A harmadik helyezett, szintén francia Thomas Ruyant (LinkedOut) hátránya is csökkent - 176 mérföldről 145-re -, de nem tudott "annyit hozni" Bestavenen, mint Dalin.

Charlie Dalin nagyon belehúzott pénteken Forrás: AFP/Loic Venance

A korelnök, a 61 éves francia Jean Le Cam (Yes we Cam!) továbbra is a negyedik helyen halad, és az ő hátránya tetemes ugyan az éllovashoz képest, de abból 54 mérföldet így is le tudott faragni egy nap alatt. Jelenleg 363 mérfölddel van elmaradva. Le Cam a versenybíróság döntése értelmében azonban 16 óra 15 perces jóváírást kap majd, amit a célba érkezésnél vesznek figyelembe. Ő mentette ki ugyanis Kevin Escoffiert, akinek a hajója elsüllyedt, és azóta a francia haditengerészet segítségével partra szállt Réunion szigetén. Az időjóváírásnál nemcsak a mentésre fordított időt vették figyelembe, hanem azt is, milyen kedvező időjárási helyzetekről maradt le Le Cam, valamint másik két versenyző, akik szintén részt vettek a keresésben.

Egymás sarkát tapossák:

Az élmezőny már teljesítette a táv felét, a november 8-án elrajtolt viadal 33 fős mezőnyéből eddig hatan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.