Huszonöt tornaedző ellen indult vizsgálat Hollandiában pszichológiai és fizikai bántalmazás miatt

Horizontal
Dutch Vincent Wevers (2R) trains Naomi Visser, Lieke (R) and Sanne Wevers (L) on September 3, 2020 in the sports hall SportQube in Nijmegen, the central place where the gymnasts from the Netherlands Olympic selection will complete their training. - The Dutch gymnastics association has decided to resume the women's top sport program under certain conditions after trainers Vincent Wevers and Gerben Wiersma were put on non-active after the many testimonials about mental and physical abuse in women's gymnastics. (Photo by Piroschka van de Wouw / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A holland Sportjogi Intézet pszichológiai és fizikai bántalmazás gyanújával 25 holland tornaedző ellen indított vizsgálatot.

"Ez megdöbbentően magas szám" - mondta a bíróság elnöke, Dick van Steenbeek a NOS holland tévécsatornának.

Az elnök azt mondta, 75 sértett indított pert, jelenleg 25 tréner áll a vizsgálat középpontjában, több mint tizenkettőt már kihallgattak.

A holland tornasportban tavaly nyáron robbant ki a botrány, amikor egy edző egy interjúban beismerte, hogy javarészt fiatal tornászlányokat alázott és félemlített meg.

Ennek nyomán többségében már visszavonult sportolónők jelentették fel a tornaszövetséget a sportbíróságnál.

A nyáron a Holland Torna Szövetség eltiltotta a női tornászok edzőjét, és független vizsgálatot indított az ügyben. A szervezet azt közölte, hogy 35 évre visszamenőleg 143 vád érkezett be hozzájuk, részben az élsportolóktól, részben pedig amatőr sportolóktól.

A címlapi képen a holland válogatott tagjai készülnek - a kép csak illusztráció