Vágólapra másolva!
Vas Kata Blanka alig 19 éves, mégis a világ legjobb női kerékpárosaival harcol esőben, fagyban, sárban. A magyar versenyző figyelemre méltó eredményekkel zárta az évet.

A cyclo-cross, vagy másik nevén terepkerékpár mindenki számára jó kikapcsolódást nyújthat a televízió képernyői előtt, akik hiányolják az országúti versenyeket. A két szakág között jócskán van átmenet is, elég Mathieu van der Poel és Wout van Aert párharcára gondolni, akik a cyclo-cross után idén a Flandriai körverseny hajrájában is megmérkőztek egymással a győzelemért.

Szintén a változatosság híve Vas Kata Blanka, aki korosztályának egyik legnagyobb tehetségeként gyakorlatilag a pályakerékpározáson kívül minden szakágban bizonyította kivételes képességeit az idén. A 2001. szeptember 3-án született versenyző februárban a cyclo-cross világbajnokság U23-as versenyében egy ezüstéremmel nyitotta az évet.

A 19 éves Vas Kata Blanka (balra) lenyűgöző teljesítményt nyújt idén Forrás: AFP/Jasper Jacobs

Ezt követően augusztusban és szeptemberben az országútra koncentrálva előbb megnyerte a magyar felnőtt bajnokság mezőnyversenyét és második lett időfutamban, majd az Európa-bajnokság 23 éven alatti korosztályának mezőnyversenyében a bravúros hatodik helyen ért célba.

A belga Doltcini - Van Eyck Sport csapatában két egynapos versenyen elért Top 10-es eredményével hangolt az imolai világbajnokságra. Ott - az utánpótlás kategóriák törlése miatt - a részben a Forma-1-es versenypályán megrendezett felnőtt mezőnyversenyen 143 indulóból az 54. helyen zárt.

Imolából az osztrák Leogang felé vette az irányt, hogy a hegyikerékpáros világbajnokság U23-as számában is ezüstérmes legyen. Ilyen előjelekkel vágott neki az idei cyclo-cross szezonnak, ahol eddig a nemzetközi sajtó szerint is ő az egyik meglepetésember.

A világkupából eddig két futamot tudtak csak lebonyolítani, de a fiatal kerékpáros azokon is kiválóan teljesített. Táborban a negyedik lett, és mivel ezen a csehországi viadalon ő volt a legjobb 23 éven aluli bringás, ezért következő helyszínen a világbajnok Ceylin del Carmen Alvarado mellől vághatott neki a belgiumi versenynek.

5th place on today's World Cup in Namur, and 1st place in U23. I was really looking forward to this race because of...

Közzétette: Blanka Vas2020. december 20., vasárnap

A magyar versenyző remekül kapta el a rajtot, és az első kör közepéig tartotta is vezető pozícióját, azonban nem sokkal később, a pálya egyik legnehezebb, csúszós, saras lejtmenetében bukott. Ezután nem adta fel, hanem visszaült a kerékpárjára, és az ötödik helyen ért célba.

A világkupa pontversenyben a holland Lucinda Brand áll az első helyen, Vas pedig a bravúros negyedik pozícióból várhatja a december 27-i, Dendermondéban megrendezésre kerülő következő fordulót úgy, hogy továbbra sincs nála jobb 23 éven aluli bringás.

Vas Kata Blankát november közepén a tíz legtehetségesebb magyar sportoló közé soroltuk. A teljes lista ide kattintva érhető el!