Vágólapra másolva!
Pontosan 200 nap múlva kezdődne Tokióban a nyári olimpia. Ugyanakkor az idő előrehaladtával a japán lakosság egyre nagyobb arányban utasítja el a rendezést. A legújabb felmérések szerint a megkérdezettek 63 százaléka egyszerűen törölné az egész eseményt és a Paralimpiát is.

Az AP hírügynökség írása szerint a japán lakosság körében egyre nagyobb a pesszimizmus az olimpiai rendezést illetően.

A japán közműsorszolgáltató szervezet, az NHK legújabb kutatása alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek 63 százaléka hallani sem akar arról, hogy Tokióban olimpiát és paralimpiát rendezzenek.

Joshiro Mori, a szervező bizottság elnöke ugyanakkor mindenkit nyugtat: még van idő eldönteni, mi legyen a játékok sorsa. A sportvezető határozottan kizárta, hogy törölni akarják az olimpiát.

mondta a szervezők vezetője. A legnagyobb kérdés az, hogyan lehet csaknem 15 ezer sportolót és edzőt, orvost és masszőrt, valamint csaknem 10 ezer médiamunkást biztonságosan bejuttatni Japánba, ahol most is tombol a koronavírus-járvány.

Ugyan Joshihide Suga japán miniszterelnök újra és újra kimondta, hogy lesz olimpia, a dolog korántsem ennyire biztos.

Újév estéjén rekordszámú új fertőzéses eset fordult elő Tokióban, valamint Szaitamában, Csibában és Kangawában. Ezeken a helyeken a kormányzók a rendkívüli állapot kihirdetését kérték a kormánytól. A tömeges oltások talán februárban kezdődhetnek el, de ez sem biztos.

A helyzetet nehezíti, hogy a nézők esetleges kitiltása esetén a kieső jegybevételt a japánoknak kellene kompenzálni, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egészen biztosan nem akar lemondani erről a pénzről. Joshiro Mori, az olimpiai szervezőbizottság elnöke azt is elmondta, hogy a megnyitó ünnepség sem arról szól már, amit sokan gondolnak.

Mori ehhez annyit tett hozzá, hogy az egész olimpia tervezéséről voltaképpen a nagy tévétársaságok döntenek, hiszen ők fedezik a NOB költségvetésének 73 százalékát.

Forrás