Vágólapra másolva!
Johannes Boe pályafutása 50. világkupasikerét aratta a németországi Oberhofban megrendezett fordulóban. A norvég klasszis egy nappal később hét lövőhibát elkövetve csúszott vissza az üldözéses versenyben.

Johannes Boe nem tud olyan rosszul lőni, hogy ne zárjon egy futamot a legjobb tíz között. Miután pénteken megnyerte a férfiak sprintversenyét, szombaton a lehetséges 20 kísérletből hét alkalommal is hibázott a lőtéren. A sprintverseny sorrendje alapján rajtoló üldözésest még rossz lövészete ellenére is a 8. helyen fejezte be.

Johannes Boe egyik nap megszerezte 50. világkupasikerét, majd másnap hétszer hibázott a lövészetben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Martin Schutt

A 27 éves klasszisnak ez volt a legrosszabb teljesítménye a szezon eddigi 11 egyéni versenyén. Félelmetes kiegyensúlyozottsága ellenére is csak - a saját szintjén kevésnek számító - két sikernél jár eddig az idényben. Igaz, a legutóbbi pont az 50. volt, amivel továbbra is harmadik az örökranglistán, aminek első helyén a 95 egyéni vk-sikert magáénak tudható Ole Einar Björndalen található. Ha figyelembe vesszük, hogy a legendás biatlonos még 40 éves korában is olimpiát tudott nyerni, akkor Boe kilátásai igencsak jók arra, hogy megelőzze honfitársát.

Boe gyengébb szombati teljesítménye ellenére is jó úton halad pályafutása harmadik összetett-világkupa győzelme felé. (Ebben a francia Martin Fourcade a rekorder, 7 elsőséggel) Ebben első sorban három másik norvég sílövő akadályozhatja őt meg. A két fiatal, Sturla Holm Laegreid és Johannes Dale mellett csupán testvére, Tarjei van 100 ponton belül a pontversenyben.

Tiril Eckhoff lehajrázta honfitársát a szombati üldözéses versenyben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Martin Schutt

A nőknél is norvég dominancia van kibontakozóban, amiben a szombati üldözéses verseny igencsak előre mutató lehet: Tiril Eckhoff nagy hajrában előzte meg Marte Olsbu Roiselandot, a sprint után a másik hétvégi egyéni futamot is megnyerve. A 30 éves sportoló már öt futamgyőzelemnél jár a szezonban, azonban mivel az idény első két versenyén pontot sem szerzett, ezért összetettben 509-466-ra Olsbu vezeti kettejük csatáját.

A világkupa következő fordulójára szintén Oberhofban kerül sor január 13. és 17. között. Az eredmények és a program ide kattintva érhető el.