Chris Froome ötödik Tour-diadalára készül idén

Chris Froome kerékpár Tour de France
Team Ineos rider Great Britain's Christopher Froome rides on the first stage of the 71st edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 142 km between Aurillac and Jussac on June 9, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Chris Froome hétszeres Grand Tour-győztes országúti kerékpáros szeretné bebizonyítani, hogy még mindig képes kiemelkedő eredményre.

A 35 éves brit versenyző új csapatban, az Israel Start-Up Nationben teker idéntől, és célja, hogy ötödször is megnyerje a Tour de France-t. Amennyiben ez sikerül neki, csatlakozik a rekorder belga Eddy Merckxhez, a spanyol Miguel Indurainhoz, továbbá a francia Jacques Anquetilhez és Bernard Hinault-hoz.

"A kor csak egy állapot" - mondta hétfői online sajtótájékoztatóján a kerekes, aki kiemelte, változtatott a táplálkozásán és az edzésein is. Jó példával szolgál számára a spanyol Alejandro Valverde, aki 2018-ban 38 évesen nyert világbajnokságot, és még idén is ott lesz a mezőnyben.

"A legegyszerűbb az lett volna, ha abbahagyom, de nem akartam így befejezni" - utalt 2019 júniusi súlyos balesetére Froome, aki a Critérium du Dauphiné elnevezésű franciaországi viadalon bukott hatalmasat: 54 kilométer/órás sebességgel lefelé száguldva nekiment egy falnak, eltörte a combcsontját, a jobb könyökét, valamint több bordáját is.

Chris Froome ötödik Tour-diadalára készül idén Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Amikor kiderült, teljesen felépülök, egyszerű volt a folytatás mellett döntenem. Van már négy Tour-sikerem és nagyon motivált vagyok, hogy megszerezzem az ötödiket is" - jelentette ki a brit versenyző, aki több mint féléves kihagyás után tavaly februárban, az Egyesült Arab Emírségekben rendezett, de a koronavírus-járvány miatt már lerövidített körversenyen tért vissza. A nagy viadalok közül a spanyolországi Vuelta a Espanán indult még az Ineos színeiben, de mindössze a 98. helyen zárt.

"Akkor úgy éreztem, még nem nyertem vissza igazán a formámat, ráadásul a térdem is fájt. Most rengeteget edzek, igyekszem még jobban megerősíteni minden izmomat és úgy gondolom, már nagyon közel vagyok a korábbi szintemhez" - tette hozzá a kétszeres Vuelta- és egyszeres Giro d'Italia-győztes kerekes.

Az időfutamban kétszeres olimpiai bronzérmes Froome jelenleg Kaliforniában készül a szezonra, a normál edzések mellett még rehabilitációs tréningeken is részt vesz.