Társoldalunk:

A Liu testvérek buktak az 500 méteres elődöntőben az Európa-bajnokságon

2021.01.23. 15:54

Krueger John-Henry az ötödik, Liu Shaoang pedig a hatodik helyen végzett 500 méteren a gdanski rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A magyar férfiak közül a legrövidebb táv szombati első negyeddöntőjében indult a címvédő Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is: az amerikai születésű Krueger azonnal az élre állt, Liu pedig a francia Sébastien Lepape-pal harcolt meg a második továbbjutó helyért, amit az utolsó kanyarban bemutatott előzéssel sikerült megszereznie.

Az 1500 méteren a selejtezőben kizárt, összetettben címvédő Liu Shaoang a harmadik ötszázas negyeddöntőben volt érdekelt. Első szombati csúszása során a rajtot követően a második helyen haladt, az utolsó körben az élre állt és magabiztosan jutott tovább.

Liu Shaolin Sándor (j) és testvére Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának döntője után a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-ánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első elődöntőben a Liu fivérek együtt álltak rajthoz, a két külső pályát kapták. Liu Shaoang jól indult, feljött a második helyre míg bátyja a negyedik helyre sorolt be. A futam második fele ugyanakkor nem alakult jól, hiszen előbb Liu Shaolin, majd az utolsó előtti körben öccse is elesett. Utóbbi a B döntőbe azért bejutott, Liu Shaolin Sándor azonban időeredmény nélkül zárt.Krueger John-Henry a második elődöntőben a négyes rajthelyről indulva sokáig ebben a pozícióban haladt, amikor az utolsó körre fordulva feljött a harmadik helyre, mögötte ketten is kicsúsztak, őt kibillentették, így minden esélye elszállt a döntőbe kerülésre.

Krueger és Liu Shaoang a B-döntőben szerepelt, és jól összedolgozva végzett ott az első és második helyen. A rajt után Krueger az élre állt, mögé zárkózott az összetettben címvédő Lius Shaoang, aki végig taktikusan őrizte pozícióját. Az A fináléban az orosz Konsztantyin Ivlijev volt a leggyorsabb.

A nőknél elsőként Sziliczei-Német Rebekát szólították jégre: az első negyeddöntőben az utolsó, ötödik helyen ért célba viszonylag nagy hátránnyal a futamgyőztes, címvédő Suzanne Schultinghoz képest.

Az 1500 méteren kilencedik Kónya Zsófia a második negyeddöntőben jól kapta el a rajtot, az első kanyarban azonban csak a harmadik helyre tudott besorolni, és mivel nem sikerült előznie, így az időeredményben bízhatott a továbbjutás szempontjából. Ebben szerencséje volt, 43.929 másodperces teljesítménye hét ezredmásodperccel jobb volt, mint az utána következő orosz versenyzőé, így készülhetett az elődöntőre.

Itt Kónya a második futamban szerepelt, a legszélső pályáról indulva pedig nem igazán volt esélye a jó eredmény elérésére: ötödik helyen ért célba, ezzel búcsúzott a további küzdelmektől.

A nőknél az 1500 méteren aratott győzelme után 500-on is a holland Suzanne Schulting bizonyult a legjobbnak.

Elődöntős futamában végig vezetve A-döntőbe jutott a magyar férfi váltó.

A szombati program vége felé a magyarok - ezúttal Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex összeállításban - hamar az élre álltak és az 5000 méteres táv során végig őrizték pozíciójukat. Mögöttük az oroszok haladtak, a másik két csapat - a francia és a lett - a hajrára leszakadt.

Az érmekért az olimpiai bajnok magyarok és az oroszok mellett még a hollandok és az olaszok harcolnak majd vasárnap.

A magyar női váltónak pár perccel korábban nem sikerült a legjobbak közé kerülés, sőt, a németek akadályozása miatt ki is zárták a - Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara - négyest. Az élen sokáig a franciák és az oroszok, haladtak, majd utóbbiak előztek, a magyarok pedig a harmadik-negyedik helyen korcsolyáztak, amíg egy előzési helyzetben ki nem csúszott a német váltó egyik tagja. A magyar csapat bejött harmadiknak, jelentős hátránnyal, végül azonban kizárták, így számára befejeződött a verseny.

Az A-döntőbe az oroszok és a franciák mellett a hollandok és az olaszok jutottak be.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeit, a 3000 méteres szuperdöntőt és a staféták fináléit rendezik a kontinensviadalon.

Eredmények, 500 méter:

férfiak:
1. Konsztantyin Ivlijev (Oroszország) 40.779 mp
2. Pietro Sighel (Olaszország) 40.896
3. Itzhak de Laat (Hollandia) 41.056
...5. Krueger John-Henry 41.525
6. Liu Shaoang 41.623
...10. Liu Shaolin Sándor

nők:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 43.317 mp
2. Natalia Maliszewska (Lengyelország) 43.441
3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 43.474
...9. Kónya Zsófia
...19. Sziliczei-Német Rebeka