Társoldalunk:

Prostituáltakkal és luxusórákkal fizették le a Nemzetközi Biatlonszövetség elnökét

2021.02.05. 06:43

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) elnöke, a korrupcióval és visszaélésekkel gyanúsított norvég Anders Besseberg 2018-ban mondott le a szervezet éléről. A szövetség külső vizsgálatot rendelt el a visszaélések tisztázására, és az eredményeket több százoldalas beszámolóban hozták nyilvánosságra. A részletek egészen botrányosak: az egykori elnök, Besseberg német főtitkára, Nicole Resch segítségével minden lehetséges módon védte az orosz érdekeket a biatlon világversenyeken. Az IBU volt elnöke a kenőpénzt bőröndben kapta meg az oroszoktól. Ingyenes vadászutakra is befizettek, és a hotelszobáiban luxusprostituáltak szórakoztatták a norvég elnököt.

Az IBU volt elnökét, Anders Besseberget és egykori főtitkárát, Nicole Rescht azzal vádolják, hogy 2008 és 2018 között az orosz sportszövetség érdekeit védték, különösen az orosz versenyzők doppingolással kapcsolatos ügyeit próbálták eltussolni a világ elől. A vádak alapján a norvég exelnök és a német exfőtitkáraz orosz biatlon szakág egyes vezetőitől pénzt fogadott el, és cserébe védettséget nyújtottak a doppingoló orosz versenyzők számára. A Nemzetközi Biatlon Szövetség külső vizsgálatának eredményeit 2021. január végén hozták nyilvánosságra, a 220 oldalas dokumentumban meghökkentő részleteket lehet találni.

Anders Besseberg botránya rosszul érintette a Nemzetközi Biatlon SzövetségetForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Martin Schutt

Rendszerszintű korrupcióra utaló bizonyítékokat találtunk. A vezetőségben ő és a támogatói foglaltak helyet, akik semmilyen lépést nem tettek, hogy a szövetség átlátható működésű legyen, a fékek és ellensúlyok kiiktatásra kerültek. A dopping elleni zéró tolerancia csak szóban létezett – áll a jelentés egyik bekezdésében. Besseberg körül akkor kezdődtek a bajok, mikor 2015-ben az orosz doppingbotrány napvilágra kerülésében fontos szerepet játszó Grigorij Rodcsenkov kitálalt a Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ügyeiről. Rodcsenkov volt annak a moszkvai doppingellenes laboratórium vezetője, amely a doppingteszteket felügyelte a 2014-es téli olimpiai játékok idején. 

Korrupcióval gyanúsítják az IBU elnökétForrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Ebben az időben az orosz sílövők furamód nem buktak meg a doppingellenőrzéseken, és a jelentés szerint az IBU norvég elnöke nem is gyanakodott arra, hogy az Orosz Biatlon Szövetségnek köze lehet a doppingbotrányhoz. Szerinte Grigorij Rodcsenkov hazudott, és a botrány kivizsgálását vezető Richard McLarent pedig idiótának nevezte. A McLaren-jelentés szerint 2011 és 2015 között az orosz versenyzők között 10 olyan embert találtak, akik doppingoltak. Olyan olimpiai éremszerzők, mint Jevgenyij Usztyugov Szvetlana Szlepcova, Olga Vilukhina és Olga Zajceva is érintettek voltak a doppingbotrányban. 2002 és 2014 között az egyik kezemen meg tudtam volna számolni azokat a biatlonistákat, akik nem doppingoltakmondta el Anatoli Khovantsev orosz edző. Nem titok, hogy a pozitív esetek túlnyomó többsége a kelet-európai országok versenyzőit érinti, de nem kizárólag az orosz sportolókat – mondta Anders Besseberg 2016 februárjában, hozzátéve, hogy az IBU doppingellenőrző rendszere kiválóan működik. Az IBU elnökeként ő szorgalmazta 2016 őszén, hogy a szibériai Tyumen városában rendezzék meg 2021-es világbajnokságot. Ekkor már fény derült az orosz doppingbotrányra a 2014-es szocsi olimpia után. A szövetség elnöke sokat segített abban is, hogy a doppinggyanúba keveredett orosz versenyzők részt tudjanak venni a 2018-as pyeonchangi téli olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ekkor már büntetéseket osztogatott az orosz sportolóknak a doppingügyeik miatt.

Nicole Resch az orvosi bizottság hatáskörét is megpróbálta csökkenteniForrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A vizsgálati jelentés alapján az IBU főtitkárának, Nicole Reschnek a felelőssége is felmerült, mivel erős volt a gyanú, hogy megpróbálta eltitkolni a pozitív teszteredményeket. Nem találtak bizonyítékokat, ami azt támasztaná alá, hogy szándékosan titkolta volna el a doppingügyeket, de az biztos, hogy többször nem mondta el az igazságot. A szocsi olimpia előtt az orosz versenyző, Jevgenyij Usztyugov vizsgált értékei gyanúsan nagy eltéréseket mutattak, de további mintákat mégsem vettek tőle. Később az orosz váltó tagjaként aranyérmet nyert a 2014-es szocsi olimpián. Az orosz sportoló azonban nem úszta meg: kétéves eltiltást kapott, mert bevezették a biológiai útlevelet (ABP), és ott az egyik vizsgálaton lebukott. Resch az orvosi bizottság hatáskörét is megpróbálta csökkenteni: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) néhány szokatlan ABP-adat miatt a korábbi mintákat szerette volna újra megvizsgálni, de ezt mindig valahogy sikerült megakadályoznia. A mulasztások miatt az is kérdéses volt, hogy a biatlon szövetség megfelel-e a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) antidopping előírásainak.

Később is folytatódtak a furcsa esetek. 2015-ben egy injekciós tűt találtak a pályán az antholzi világkupán. Resch továbbküldte DNS-vizsgálatra, ahol csak azt sikerült megtudni, hogy a rEPO nevű szert tartalmazó fecskendőt egy férfi használta. A főtitkár azt állította két évvel később, hogy szóltak a rendőrségnek, a mintát pedig 10 évre visszamenőleg minden sportoló DNS-ével összehasonlították. A feltárt bizonyítékok szerint ilyen nem történt. A főtitkár Resch a segítségéért cserébe drága borokat és vacsorameghívásokat kapott. Többször elutazott New Yorkba és Moszkvába, de ezeket mindig a szövetség számlájára íratta, nem fizetett értük. 

A kutatások során tizenhárom luxusórát találtak Besseberg lakásábanForrás: AFP/Barbara Gindl

2018 áprilisában az osztrák, norvég és német rendőrség közös akciója során rajtaütöttek Besseberg, Resch és a Nemzetközi Biatlon Szövetség salzburgi irodáin. A kutatások során tizenhárom luxusórát találtak Besseberg lakásában. A szövetség elnöke négyet korábbi sporteseményeken kapott. A másik kilenc pedig olyan milliókat érő, luxusmárkák közé tartozó darab volt, mint a RAM, az Omega, az Ulysee Nardin, a Huboldt, a Poljot, és másik két ismeretlen márka. A rendőrségi kihallgatáson Besseberg később beismerte, hogy luxusórákat is kapott ajándékba. Az IBU elnöke kenőpénzként közel 300 000 dollárt kapott, a pénzt bőröndben vette át. Szeretett vadászni, ezért az orosz sportvezetők szolgálataiért cserébe sokszor lepték meg ingyenes vadászutakkal. Besseberg elismerte, hogy ezeken az utakon soha nem kellett fizetnie a felszerelésért, a szállásért, vagy a trófeákért. Az elejtett állatokat a biatlon szövetség autóival szállította a norvégiai otthonába. Sokszor az IBU munkatársai segítettek neki. Az oroszországi vadászatokon csinos tolmácsnőket biztosítottak a számára, akik kényeztették a norvég elnököt. Besseberg nem tagadta, hogy töltött időt luxusprostituáltak társaságában, de szerinte nem tudta, hogy ki fizette a hölgyeket.

Besseberget elnöksége alatt több csinos lány is körülvette a versenyekenForrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Eugeny Tumashov / Rbu

Az orosz szálak nagyon erősek voltak a szövetségen belül. Az IBU alelnöke, Alexander Tyihonov 2000 óta Ausztriában élt. Az egykori sikeres szovjet sílövőt korábban megvádolták, hogy bérgyilkosokat küldött a korábbi üzleti partnerére Oroszországban. A per után 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott 2002-ben, de az amnesztiának köszönhetően egy percet sem kellett a rács mögött töltenie. Tyihonovot a per alatt választották meg a Nemzetközi Biatlon Szövetség alelnökének. A vádak szerint Tyihonov egy ékszerekkel teli dobozzal akarta rávenni Rescht, hogy hunyjon szemet az orosz versenyzők doppingolásai felett a 2008/2009-es idényben. Besseberg mindig kiállt Oroszország mellett annak ellenére, hogy egyre több gyanús ügyre derült fény az oroszok állami szinten szervezett doppingolásáról. Az exelnök egy 2018-as interjúban határozottan cáfolta, hogy pénzt kapott volna a doppingtesztek befolyásálásért. Nem próbáltam elcsalni az orosz teszteket. Egyetlen eurót, dollárt vagy rubelt sem kaptam senkitől – nyilatkozta Besseberg. A NOB 2018 júniusában jelentette be, hogy az IBU-t érintő zsarolási és doppingbotrányok miatt felfüggeszti a kifizetéseket a sportági szövetség felé. Az olimpiai szervezet nyáron leszögezte, addig nem utal pénzt az IBU-nak, amíg a szövetség nem választ új elnököt, nem reformálja meg doppingellenes eljárásait, valamint nem ad jelentést arról, hogy áll a nyomozás a korábbi orosz doppingesetekkel kapcsolatban.

Az IBU-t 25 évig irányító norvég Anders Besseberg helyére 2018 szeptemberében megválasztott elnök, a svéd Olle Dahlin részletesen beszámolt Thomas Bach NOB-elnöknek, s utóbbi közölte, hogy megnyugtató választ kapott valamennyi témakörben. 

Olle Dahlin szeretné már lezárni a botrányos ügyetForrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) volt elnöke elleni ügyet a norvég rendőrség 2020 márciusában vette át. A doppinggyanúval foglalkozó vizsgálat az osztrák rendőrség fennhatósága alá került. Besseberg ügyvédje, Norbert Wess szerint védence tagadja a felhozott vádakat. Besseberg soha nem fogadott el pénzt vagy egyéb ajándékot oroszországi sportvezetőktől - mondta el az ügyvéd. Nem tartja igaznak azt sem, hogy védte volna az orosz sportolókat a pozíciója felhasználásával. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) elnöke, a német Olle Dahlin minél hamarabb le szeretné zárni a zűrös ügyet a vizsgálati eredmények nyilvánosságra kerülése után. A vizsgálatok alatt azon dolgoztunk, hogy a korábbi rossz gyakorlatokkal leszámoljunk, és egy átlátható, ellenőrizhető szervezetet építsünk fel. Óriási javulást tudunk felmutatni, de muszáj folyamatosan fejlődnünk. A felelősségteljes munkával nemcsak az IBU-nak tartozunk, hanem az összes nemzeti szövetségnek. Reméljük, hogy a jelenlegi és jövőbeni intézkedéseinkkel vissza tudjuk nyerni a szurkolók és versenyzők biatlonba vetett hitét - mondta el az IBU elnöke.

Felhasznált források: https://www.insidethegames.biz
                                  https://www.sportschau.de
                                  https://www.biathlonworld.com/news