Rangos nemzetközi versenyen dől el egy tokiói hely a birkózóknál

Kiss Balázs
Párizs, 2017. augusztus 21. Kiss Balázs (pirosban) és az ukrán Dimitrij Timicsenko a kötöttfogásúak 98 kilogrammos súlycsoportjában a párizsi birkózó-világbajnokságon, az AccorHotels Arenában 2017. augusztus 21-én. Kiss Balázs győzött, ezzel világbajnoki bronzéremet szerzett. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A hétvégén nemzetközi kötöttfogású birkózó edzőtábor veszi kezdetét Tatán, ahol szombaton, "felvezetésként" 140 indulót felvonultató rangos versenyt rendeznek, melyen eldől, ki indulhat 97 kilogrammban március közepén a budapesti európai olimpiai kvalifikációs viadalon.

Sike András szövetségi kapitány az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a múlt héten zárta le a csapat a hathetes alapozását, amely után ezen a héten mindenki a klubjában készül, hogy hétvégétől folytatódjon a közös munka, egészen a kvótaszerző tornáig.

"Tavaly novemberben komolyan érintette a csapatot a koronavírus-járvány, sokan átestek a fertőzésen, a többség tünetmentesen, de volt, akit keményebben megviselt" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az alapozás december 28-i rajtjára már mindenki egészséges volt, és a hat hét jól sikerült.

A jelenlegi helyzetben a januárra és februárra tervezett nemzetközi viadalok elmaradtak, így a magyarországi lehetőséggel nagyon sokan élni szeretnének.

Ennek köszönhető, hogy 15-16 ország jelezte részvételét.

Így a viadal kifejezetten erős lesz, ahogy az azt követő edzőtáborban is komoly ellenfelekkel lehet majd közösen készülni.

A közeljövő legfontosabb állomása a BOK Csarnokban március 18. és 21. között sorra kerülő kontinentális kvalifikációs viadal, melyen a hat kötöttfogású súlycsoportból négyben lesz hazai érdekelt, a Lőrincz-testvérek, Tamás (77 kg) és Viktor (87 kg) ugyanis már a 2019-es világbajnokságon biztosították helyüket a tokiói olimpiára.

A csapatösszeállításnál egy kérdőjel maradt még Sike András számára, a 97 kilogramm. Itt a vb-győztes Kiss Balázs, az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik és a decemberi, belgrádi világkupán második Szőke Alex verseng a helyért, de a kadet-vb ezüstérmes Érsek Róbert is okozhat meglepetést.

Kiss Balázs (pirosban) a 2017-es párizsi világbajnokságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A kapitány elmondta, hogy a mostani válogató csak a budapesti versenyre szól, azaz, ha a BOK Csarnokban nem sikerül kvótát szerezni 97 kilóban, akkor a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen nem feltétlenül ugyanaz indul.

A többi kategóriában egyértelműnek tűnik a helyzet, 60 kilogrammban az Európa-játékokon második Torba Erik, 67-ben az egy súllyal feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, 130 kilóban pedig Varga Ádám lép majd szőnyegre Budapesten. Utóbbival kapcsolatban érdekesség, hogy a riói játékokat megelőzően a szerbiai kontinentális kvalifikációs versenyen ő harcolta ki a kvótát 98 kilogrammban, ám a válogatón később elbukott Kiss Balázzsal szemben, így nem utazhatott a játékokra.

"Korpási Bálint jól áll a súlyával, de most van egy kisebb vállsérülése, amit remélem, hogy ezen és a jövő héten sikerül kikezelni, utána pedig újra csatlakozhat majd hozzánk. A szombati versenyen azonban nem tud birkózni" - adott tájékoztatást a kapitány

Korpásiról, aki annak érdekében vállalta a fogyást, hogy - karrierje során először - kiharcolja az olimpiai indulás lehetőségét.

A szakvezető azt is elmondta, hogy a válogatott végig Magyarországon edz majd, de néhányan, akik nem szerepelnek a kvótaszerző versenyen, részt vesznek március elején a római rangsorversenyen.