Újabb botrány az olimpia körül: megbukott a szervező bizottság nőket becsmérlő elnöke

sports Horizontal
A nőket becsmérlő kijelentése miatt bukott meg az olimpia szervező bizottságának elnöke, Josiro Mori
Vágólapra másolva!
Amint az várható volt, belebukott a nőkről szóló becsmérlő mondataiba a 2021-es tokiói olimpia szervező bizottságának 83 éves elnöke, Josiro Mori.

A sportvezető hat nappal korábban becsmérlően beszélt kolléganőiről. "Ha még több nő kerül be az igazgatóságba, biztosak lehetünk benne, hogy még hosszabbak lesznek a megbeszélések. Szinte lehetetlen őket leállítani, ami elég elkeserítő" – idézte Josiro Morit az Asahi nevű japán lap, amit csak tovább tetézett az igazgatótanács öt női tagjának címzett "jól tudják, hogy hol van a helyük" kijelentéssel.

Nos, a 83 éves Josiro Mori magyar idő szerint csütörtök hajnalban bejelentette, hogy lemond. Hivatalosan pénteken jelenti be szándékát azon az ülésen, amelyet a botrányos kijelentései miatt hívtak össze - jelentette a Reuters.

Ez az újabb botrány igazán nem hiányzott a japánoknak, akik így is heroikus küzdelmet folytatnak azért, hogy egyáltalán meg tudják rendezni idén a játékokat. Josiro Mori kijelentése óriási vihart kavart a szigetországban, több parlamenti képviselő az azonnali lemondását követelte. Ez végül hat nap késéssel következett be.

A nőket becsmérlő kijelentése miatt bukott meg az olimpia szervező bizottságának elnöke, Josiro Mori Forrás: AFP/Kim Kyung-Hoon

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is érdekesen nyilvánult meg az ügyben. Amikor Mori felelőtlen kijelentése után bocsánatot kért, a NOB illetékesei azt mondták, hogy mindez számukra elég, nincs itt több látnivaló. Azonban a botrány akkora hullámokat vert, hogy öt nappal később a NOB is kénytelen volt egy Morit elítélő nyilatkozatot megfogalmazni. Valószínűleg ez lehetett a jelzés a veterán sportvezetőnek, aki távozik posztjáról.