Nem a felháborodott nők, hanem a szponzorok buktatták meg a szexista olimpiafőnököt

People protest Tokyo Olympic Chief Mori in Japan Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga MIRAITOWA SOMEITY S SPO spor
Egy tüntető Tokióban, aki Josiro Mori lemondását követelte
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint pénteken délelőtt Japánban hivatalosan is bejelentette lemondását az idei olimpia szervező bizottságának elnöke. A 83 éves volt miniszterelnök, Josiro Mori nőket becsmérlő kijelentése miatt távozik. De az már most világos, hogy a bukását nem azok a megbántott nők idézték elő, akikről az idős sportvezető beszélt. Hanem az üzleti körök, az olimpia szponzorai.

Ahogy múlik az idő, úgy derül ki egyre több és több részlet az egy hete tartó botrányról. Az idei nyári olimpia szervező bizottságának elnöke egy héttel ezelőtt beszélt lekezelően és becsmérlően a nőkről.

idézte Josiro Morit az Asahi nevű japán lap, amit csak tovább tetézett az igazgatótanács öt női tagjának címzett "jól tudják, hogy hol van a helyük" kijelentéssel.

Josiro Mori, a szexista bukott olimpiafőnök Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yomiuri

A szervező bizottság egyetlen tagja sem számított arra, hogy ezek a szerencsétlen és szexista mondatok ekkora botrányt okoznak.

A bizottság egyik tagja úgy nyilatokozott, hogy a 83 éves sportvezető szavai kellemetlenek és kínosak voltak, de mindenki abban bízott, hogy az idő majd megoldja a problémát.

Senkiben sem merült fel, hogy Josiro Morinak le kellene mondania.

A bajt csak fokozta, hogy Josiro Mori nem tanúsított komoly megbánást ebben az ügyben, azaz nemn tartotta problémásnak a mondandóját. Igaz, hogy egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón bocsánatot kért, de ott is leszögezte, nem akar lemondani. Judzsi Nakamura, az Ucunomija Egyetem sportigazgató professzora a következőket mondta:

Egy tüntető Tokióban, aki Josiro Mori lemondását követelte Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Norikazu Tateishi

Ennél sokkal nagyobb baj volt, hogy az olimpia szponzorai villámgyorsan hátat fordítottak a szervező bizottság elnökének. Ezeknek a vállalatoknak azzal is meg kell küzdeni, hogy az egyéves halasztás miatti veszteségeket valahogy kompenzálják. A 83 éves elnök 2014 óta vezette a szervező bizottságot, de egyetlen pillanat alatt vesztette el hitelességét Japánban és az egész világon. A nemek közötti egyenlőség Japánban amúgy is állandó téma, mert a szigetországban jelentős a deficit ebben a kérdésben.

Az egyik szponzor elmondta, hogy Josiro Mori szerencsétlen nyilatkozata után azt tapasztalátk, hogy a vásárlók elfordultak a termékeiktől, sőt, bojkottal is fenyegették azt a céget, amely az olimpia egyik fő támogatója.

A helyzet most az, hogy villámgyorsan meg kellene találni Josiro Mori utódát. A hírek szerint Kavabucsi Szaburó, a Japán Labdarúgó Szövetség egykori elnöke a kiszemelt. Ő egy évvel idősebb, 84 éves, mint elődje. Labdarúgóként részt vett az 1964-es tokiói olimpián.

mondta Kavabucsi. "A felkérés számomra megtiszteltetés. Ha hivatalossá válik, szzeretném elfogadni és felajánlani segítségemet, hogy Josiro Mori eddigi erőfeszítései ne vesszenek kárba."

A 84 éves Kavabucsi Szaburó válthatja az olimpia szervező bizottságának elnöki székében Josiro Morit Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hidetoshi Tanaka

Ugyanakkor az továbbra sem világos, hogy ezek az események milyen hatással lesznek az olimpia szervezésére.

Sokan abban bíznak, hogy Josiro Mori távozása nem okoz különösebb gondot, mert a szervezés nagy részét elvégezték.

Ennek azonban ellentmondani látszanak azok a hírek, amelyek Tokióból érkeznek. Éppen csütörtökön látott napvilágot, hogy a szervezőknek egyelőre fogalmuk sincs arról, miként oldják meg a játékokra érkező nagyszámú külföldi újságírók közlekedését. Mivel a japánok nem építettek médiafalut, sokan egyénileg oldották meg a szállásfoglalást.

Japánban nagy botrányt okozott Josiro Mori kijelentése Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Norikazu Tateishi

A nem hivatalos szállodákhoz nem jár az olimpián üzemelő média-különbusz, de a koronavírus-járvány miatti speciális intézkedések miatt most a tömegközlekedés használata sem annyira egyszerű, mint a normál időkben.

A Kyodo News múlt hétvégén végzett felmérése szerint a japánok 47,1 százaléka gondolja úgy, hogy az olimpiát és a paralimpiát ismét el kellene halasztani a koronavírus-járvány miatt, míg 35,2 százalék szerint a játékokat törölni kell. Mindössze 14,5 százalék mondta, hogy a tervek szerint kellene megtartani a két eseményt.

Forrás