Lara Gut hihetetlenül szoros versenyt nyert meg az alpesisí-világbajnokságon

Lara Gut alpesi sí világbajnokság
Switzerland's Lara Gut Behrami poses with her gold medal on the podium after winning the Women's Super G event on February 11, 2021 during the FIS Alpine World Ski Championships in Cortina d'Ampezzo, Italian Alps. (Photo by Johann GRODER / various sources / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Rendkívül szoros versenyben Lara Gut-Behrami nyerte csütörtökön a női óriás-műlesiklást az olaszországi Cortina d'Ampezzóban zajló alpesisí-világbajnokságon.

A szuperóriás-műlesiklásban aranyérmes versenyző mindössze két századdal bizonyult jobbnak a kombinációban győztes amerikai Mikaela Shiffrinnél és kilenccel a debütáló számban, a párhuzamos óriás-műlesiklásban holtversenyben első osztrák Katharina Liensbergernél.

Lara Gut-Behrami a szuper G után az óriás-műlesiklást megnyerte Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az első futamban az esélyesek közül rontott a címvédő és az összetett világkupában élen álló szlovák Petra Vlhova és a szakági vk-t vezető olasz Marta Bassino is, így nekik esélyük sem maradt a dobogóra a második menetben. Elsőre a szám olimpiai bajnokaként Shiffrin volt a leggyorsabb, de szoros volt az élmezőny.

Másodjára annak ellenére is Liensberger érte el a legjobb időt, hogy kockázatos sízése miatt egy ízben még a felsőteste is a havon csúszott, de szépen korrigálva, a sebességét megőrizve tudott felállni, így átvette a vezetést. Azonban ez a hiba sokba került, mert valószínűleg emiatt tudta megőrizni első futamból hozott előnyét vele szemben Gut-Behrami és Shiffrin.

Majdnem a verseny meglepetésversenyzőjének, az amerikai Nina O'Briennek is sikerült, azonban ő az utolsó kapuknál rontott, ezért annyira lelassult, hogy végül a másodikról a tizedik helyre esett vissza, pedig az utolsó ellenőrzőpontnál még vezetett.

A három magyar induló közül a legjobbnak számító Tóth Zita kiesett az első futamban, míg Majtényi Hanna 43., Dorultán Katalin pedig 49. lett a 99 induló közül.

Alpesisí-világbajnokság, Cortina d'Ampezzo:
női óriás-műlesiklás:
világbajnok: Lara Gut-Behrami (Svájc) 2:30.66 perc (1:13.30 p/1:17.36)
2. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:30.68 (1:13.22/1:17.46)
3. Katharina Liensberger (Ausztria) 2:30.75 (1:13.48/1:17.27)
...43. Majtényi Hanna 2:57.30 (1:25.86/1:31.44)
...49. Dorultán Katalin 3:15.92 (1:35.39/1:40.53)
Tóth Zita kiesett az első futamban.