Társoldalunk:

Három évvel ezelőtt történelmet írt a magyar gyorskorcsolya válogatott a téli olimpián

2021.02.22. 12:13

A 2018-as téli olimpiai játékokat a dél-koreai Phjongcshangban rendezték meg, ahol Magyarország az első aranyérmét szerezte meg a téli olimpiák történetében. Három évvel ezelőtt a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfiváltójának 5000 méteres A döntőjében a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba fémjelezte magyar csapat olimpiai csúcsot jelentő idővel szerezte meg az első helyet.

Három évvel ezelőtt a mai napon volt a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójának a döntője a phjongcshangi téli olimpián. Liu Shaolin Sándor már korábban a pontszerző ötödik helyen végzett a férfiak 500 méteres versenyében, mivel rajt-cél győzelmet aratott a B-döntőben.

A téli olimpia utolsó száma a férfiváltók 5000 méteres A döntője volt, ahol Liu Shaolin Sándor mellett Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba szerepelt még a magyar csapatban.

Három évvel ezelőtt a magyar csapat történelmet írtForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A magyar csapat már a verseny elején próbált az élre állni, de a dél-koreai csapat átvette a vezetést, majd később a kínaik kerültek az élre. A verseny féltávjánál a magyar csapat a harmadik helyen állt, a dél-koreai csapat kicsúszott. Az utolsó nyolc körnek a második helyen vágott neki a magyar váltó, de a remekül időzített váltásnak köszönhetően Liu Shaolin Sándor megszerezte az első helyet a magyar csapatnak. Magyarország első aranyérmét szerezte meg a téli olimpiák történetében, ráadásul olimpiai csúcsot (6:31.971) jelentő idővel. 

A korcsolyasport dicsőségfalán aranybetűs dátummá vált 2018. 02. 22., amikor a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Pjongcsangban. A történelmi teljesítmény előtt tisztelegve február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja lett. Magyarország utoljára 1980-ban, Lake Placidben nyert érmet a téli olimpián, akkor a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős lett második. Összesen egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett Magyarország a téli olimpiák során.A phjongcshangi téli olimpián a Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású magyar női csapat a negyedik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójában. Liu Shaolin Sándor 500 és 1500 méteren az ötödik helyet szerezte meg. Jászapáti Petra hatodik helyen zárt az 1500 méteres versenyen.