A szexuális zaklatással vádolt német úszóedző hirtelen visszavonult

FINA World Championships 2017 FINA swimming sports Horizontal WATER
A balatonfüredi hosszútávúszó vb-n készült kép bal oldalán a szexuális zaklatással vádolt Stefan Lurz
Vágólapra másolva!
"Istenem, de gyönyörűek a melleid". "Ma is nagyon szexi voltál az edzésen." Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket küldött versenyzőinek a német Stefan Lurz, aki most hirtelen bejelentette a visszavonulását. A hosszútávúszókat edző tréner az egyik legelismertebb szakember volt a német úszósportban.

Stefan Lurz nem akárki a német úszósportban. Két olimpiai érem megszerzése fűződik a nevéhez, hazájában kétszer az év úszóedzőjének választották meg. A német Der Spiegel című lap megszerezte az üzeneteket, amelyekből egészen döbbenetes kép rajzolódott ki Lurzról.

Amikor a vádak napvilágra kerültek, a Német Úszószövetség azonnal szabadságra küldte az edzőt. Az ügy még nem került bírósági szakaszba, ám

Lurz ezt nem is várta meg, mert azonnal visszavonult.

Ezzel kapcsolatban a német tréner azt mondta, hogy ő csak az egyesületének jó hírneve miatt lépett vissza. Az ellene felhozott vádakat tagadta.

A balatonfüredi hosszútávúszó vb-n készült kép bal oldalán a szexuális zaklatással vádolt Stefan Lurz Forrás: dpa Picture-Alliance/Axel Heimken

Stefan Lurz ellen öt úszónő lépett fel. Azt mondták, hogy az edző folyamatosan szexuális tartalmú üzenetekkel bombázta őt. Lurz minden lány testét osztályozta, a legjobb testű nők 10-est, a legrosszabb testűek 1-est kaptak.

Az egyik 15 éves úszólányt az edző arra kényszerítette, hogy megcsókolja őt.

A többieknek azt adta utasításba, hogy küldjenek magukról előbb bikinis, majd meztelen fotókat. Az abúzált sportolónők nem vállalták a nevüket a nyilvánosság előtt, mert attól félnek, hogy derékba törik a karrierjük. A Der Spiegel szerkesztősége állt ennek az ügynek az élére, az újságírók voltak azok, akik a mocskos tartalmú üzeneteket megmutatták a Német Úszószövetségnek.

Annika Liebs, aki Stefan Lurz felesége volt. 2013-ban váltak el Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Thissen

Stefan Lurzot 10 évvel ezelőtt egyszer már megvádolták azzal, hogy egy szingapúri edzőtáborban megerőszakolt egy 16 éves sportolónőt.

Előszőr csak mocskos üzeneteket írt a lánynak, amelyben azt közölte, hogy a sportolónő mellei annyira szépek és annyira beindították a fantáziáját, hogy nem bír magával, majd később elkövette a nemi erőszakot. Ezt azonban nem lehetett minden kétséget kizáróan bebizonyítani. A mostani ügyben eljáró ügyészségi jelentésben arról írnak, hogy Lurz a szexuális zaklatás és a bántalmazás mellett folyamatosan manipulálta versenyzőit.

Stefan Lurz, a szexuális zaklatással vádolt német úszóedző Forrás: dpa Picture-Alliance/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Thissen

A Német Úszószövetség - miután megkapta a Der Spiegeltől a dokumentumokat - a következőket írta le: "A Német Úszószövetség elítéli a bántalmazás és erőszak minden formáját, legyen az fizikai, szellemi, vagy szexuális.

Forrás