Visszatérhettek a válogatotthoz a korábban felfüggesztett magyar birkózók

2021.03.01. 10:08

Rendezték viszonyukat a szövetségi kapitánnyal és a magyar szövetséggel (MBSZ) azok a birkózók, akiket szeptemberben felfüggesztettek, így visszatérhettek a szabadfogású válogatotthoz és Ukrajnában már együtt készülnek társaikkal.

A világbajnoki bronzérmes Veréb Istvánt, illetve Mester Milánt, Szurovszki Patrikot, Lukács Botondot, Juhász Balázst és Nagy Mihályt "minősíthetetlen" hozzáállásuk miatt büntették meg tavaly és tiltották ki a válogatottból, az MBSZ friss híre szerint viszont mostanra enyhült a feszültség a felek között.

"Nagy Mihályon kívül az összes srác megkeresett, és jelezte, hogy birkózó szeretne lenni" - idézte a szövetség honlapja Dvorák Lászlót, a szabadfogásúak szövetségi kapitányát. - "A többiekkel egyenként leültem, és négyszemközt megbeszéltük a helyzetet. Néhányuk életében azóta nagy változások történtek, így időre van szükség, mire minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Úgy vélem, mindenki megérdemel még egy esélyt, engem nem a bosszú vezérelt, csak azt szeretném, hogy rend uralkodjon a válogatottban. Majd az idő eldönti, jó döntés született-e azzal, hogy visszaengedtük őket, de jelen pillanatban úgy érzem, minden rendben lesz a folytatásban."

A háromszoros Európa-bajnoki harmadik Veréb szintén bizakodó a számára kedvező döntés után, egyúttal jelezte, hogy minden erejével azért dolgozik, hogy ott lehessen a tokiói olimpián a 86 kilogrammosok mezőnyében.

Veréb Istvánék (j) rendezték a nézeteltéséreketForrás: MTI/Czagány Balázs

"Felülemelkedve a nehézségéken megbeszéltük a nézeteltéréseinket a kapitánnyal. Örülök, hogy tisztáztuk a helyzetet. Amondó vagyok, mindenkinek az a legjobb, ha minél többen kvalifikálják magukat a játékokra. Egyértelmű célom, hogy szőnyegre lépjek a japán fővárosban, és ezért mindent megteszek" - mondta a 33 éves szabadfogású, hozzátéve, hogy rengeteg tanulsággal járt számára az elmúlt fél év, s ugyan decemberben bokasérüléssel bajlódott, most már egészséges és jó formában érzi magát.

A szakágnak jelenleg egy ötkarikás kvótája van a 65 kilogrammban világbajnoki harmadik Muszukajev Iszmail révén. A többieknek még két lehetőségük lesz a kvalifikáció megszerzésére: március 18. és 21. között a budapesti európai selejtezőn és május elején a szófiai világkvalifikációs tornán.

A magyar birkózók közül Muszukajev mellett Sastin Marianna (62 kg), illetve a kötöttfogású Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) helye biztos a nyári játékokon.