Társoldalunk:

Elveszítheti olimpiai aranyát az orosz súlyemelő

2021.03.03. 16:31

Március elsejei hatállyal felfüggesztették versenyzési jogát a doppingváddal illetett orosz súlyemelőnek, Okszana Szlivenkónak, aki azzal számolhat, hogy vissza kell adnia olimpiai aranyérmét.

Az egyelőre ideiglenes eltiltás tényét a sportág nemzetközi szövetsége (IWF) közölte honlapján, a TASZSZ orosz hírügynökség pedig annyit fűzött hozzá, hogy a 34 éves Szlivenko felfüggesztése a moszkvai antidopping-laboratórium adatbázisából származó dokumentumokon alapul.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2020 áprilisában jelentette be, hogy befejezte a 298 orosz sportolóval - köztük súlyemelőkkel - kapcsolatos vizsgálatát, miután a moszkvai labortól hosszadalmas huzavona után megkapta a doppingtesztek eredményeit tartalmazó összesítést. Az információkat a WADA az érintett nemzetközi sportszövetségekhez továbbította. 

Okszana Szlivenko elveszítheti olimpiai aranyérmétForrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Maksim Bogodvid

Szlivenko a 2008-as pekingi olimpiai játékokon a nők 69 kilogrammos kategóriájában eredendően második lett, ám a győztes - a doppingminták évekkel későbbi újratesztelésekor megbukott - kínai Liu Csun-hung 2016-os kizárása nyomán utóbb neki ítélték oda az aranyérmet. Szlivenko világbajnokságokon összetettben három aranyat és egy ezüstöt szerzett, Európa-bajnokságokon pedig hatszor győzött.