A japán kormány fontolgatja, hogy nem enged be külföldi nézőket az olimpiára

Oly pandemic virus TOPSHOTS Horizontal STOP SIGN LOGO OLYMPIC GAMES ILLUSTRATION
A pedestrian walks past a traffic sign next to an official Tokyo 2020 Olympic Games banner hanging on the Tokyo Metropolitan Government Building on January 22, 2021. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán kormány a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából azt tervezi, hogy nem enged majd be külföldi nézőket a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia eseményeire.

A Mainicsi című napilap írt erről szerdán, hozzátéve, hogy a nézők beengedéséről hamarosan végleges döntés születik.

A helyi szervezőbizottság a nap során tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal, valamint a tokiói és a japán kormányzat képviselőivel. Az egyeztetésen - Marukava Tamajo olimpiai miniszter közlése szerint - abban állapodtak meg, hogy

a külföldi nézők beengedéséről még márciusban meglesz a döntés.

Hasimonto Szeiko, a szervezőbizottság új elnöke jelezte, ő azt szeretné, ha az állásfoglalás március 25-ig, az olimpiai láng váltófutásának kezdetéig elkészülne.

Példátlan lenne a döntés a játékok történetében Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Az újság a cikkében több meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, a kormányzat arról is tovább gondolkodik, hogy a japán nézőket beengedje-e majd a versenyhelyszínekre, és ha igen, mekkora létszámban.

A Jomiuri című napilap szerdán közölt közvéleménykutatásának eredményei szerint a japánok 91 százaléka azon a véleményen van, hogy ha meg is rendezik a nyáron a tokiói olimpiát, a

nézők legfeljebb korlátozott számban legyenek jelen, vagy minden versenyt zárt kapuk mögött tartsanak meg.

A felmérést január 18. és február 25. között bonyolította le az újság, és bár a válaszadók 70 százaléka még mindig az olimpiarendezés mellett van, 58 százalékuk szerint nem az idei esztendőben kellene megtartani a játékokat Tokióban. A korábbi közvéleménykutatások során ennél 20 százalékkal többen ellenezték az idén nyári rendezést.

A tokiói játékokat tavaly a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, és a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között rendezik, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig a paralimpia következik.