Három magyar atléta is döntőbe jutott a fedett pályás Eb-n

Torun, 2021. március 4. Jankovics Dániel a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság férfi magasugrásának selejtezőjében 2021. március 4-én. MTI/PAP/Leszek Szymanski
Vágólapra másolva!
Wagner-Gyürkés Viktória 3000 méteren, Szögi István 1500-on, Jankovics Dániel pedig magasugrásban döntőbe jutott a lengyelországi Torunban csütörtökön kezdődött atlétikai Európa-bajnokságon.

Női 3000 méteren a csütörtöki két előfutamból az első négy-négy helyezett, valamint idővel további négy futó került a péntek esti fináléba. Az Ikarus BSE atlétája a magyar szövetség Facebook-oldalának beszámolója szerint a második futamban ötödik lett, de később kiderült, hogy két ellenfelét kizárták, így előrelépett és közvetlenül került a legjobbak közé. Nagyszerű, 8:55.72 perces eredménye - mellyel alig maradt el a februárban ugyanitt futott 8:55.45-ös magyar rekordjától – eredetileg teljes mezőnyben az ötödik volt, a kizárások után pedig a harmadik – az európai szövetség honlapja szerint.

A másik futószámban a három magyar induló közül a várakozásnak megfelelően Szögi István jutott tovább.

Szögi István (k) és a spanyol Ignacio Fontes (j) a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság férfi 1500 méteres síkfutásának előfutamában Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Az 1500 méter országos csúcstartója (3:37.55) 3:39.10 perccel a negyedik legjobb időt érte el a négy előfutam összesítésében. Az SVSE atlétája a második futamban – mint később kiderült, a legerősebb mezőnyben – ugyancsak negyedik lett. Pápai Márton (Gödöllői EAC) 3:45.63-mal futamában a kilencedik, míg Kiss Gergő Xavér (SVSE) a sajátjában 3:47.96-ta a 13. lett. Összesítésben a 40., illetve a 45. helyen végeztek.

Futamonként az első kettő, illetve idővel további négy induló került a pénteki fináléba.

Ugyancsak döntős lett a magasugró Jankovics Dániel. Az MTK Budapest atlétája egyike volt annak a nyolc versenyzőnek, aki 2,21 méter fölé jutott. Ezzel ki is alakult a vasárnap délelőtti nyolcas döntős mezőnye.

Jankovics Dániel a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság férfi magasugrásának selejtezőjében 2021. március 4-én Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Távolugrásban Pap Kristóf 7,66 méterig jutott, amivel tizedik lett, így lemaradt a fináléról. A döntőhöz 8 méter fölött kellett ugrani, illetve a nyolc legjobb eredményt elérő között kellett végezni. Az FTC versenyzőjének 7,89-es legjobbja, amit idén ért el, elég lett volna a fináléhoz.