Szinte hibátlan magyar kezdés a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Rövidpályás gyorskorcsolya Eb, Debrecen
Debrecen, 2020. január 26. A későbbi győztes Liu Shaolin Sándor (b) és testvére, a későbbi a második helyezett Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának döntőjében a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A négy egyéni magyar induló közül Jászapáti Petre, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mindhárom távon, míg Kónya Zsófia 500 méteren jutott tovább az előfutamokból a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság első napján.

A váltóval olimpiai bajnok Liu testvérek mindhárom számban magabiztosan versenyztek, továbbjutásuk nem forgott veszélyben. A 25 éves Liu Shaolin 500 és 1000 méteren futamgyőztesként, míg a leghosszabb, 1500 méteres távon másodikként lépett tovább. A 22 esztendős Liu Shaoang pedig 1000 és 1500 méteren nyerte meg a futamát és 500-on kellett megelégednie a második továbbjutó pozícióval.

Liu Shaolin Sándor (elől) és testvére, Liu Shaoang magabiztosan kezdte a világbajnokságot Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nőknél Jászapáti, aki a januári Európa-bajnokságot koronavírus-fertőzése miatt kihagyta, a leghosszabb, 1500 méteres számban futamgyőztesként, míg 500 és 1000 méteren másodikként lépett a következő körbe.

Jászapáti Petrán nem látszott meg a betegség miatti kihagyás Forrás: MOKSZ

A vb-ken egyéniben először induló Kónyát 1500 méteren szabálytalanság miatt kizárták, így a rangsoroló futamokban sem lesz érdekelt, míg a legrövidebb versenyben futamában harmadikként célba érve, időeredményének köszönhetően lett negyeddöntős. A középső távon utolsóként futott be az olimpiai bajnokokat, a holland Suzanne Schultingot és az olasz Arianna Fontanát is felvonultató ötösében, így esélye sem volt a továbbjutásra.

Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntő és a staféták fináléi szerepelnek a programban.