Társoldalunk:

Liu Shaoang első magyarként lett összetett világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyában

2021.03.07. 16:36

Liu Shaoang a szuperdöntőben taktikusan versenyezve az 500 méter aranyérme után a sportág történetében elsőként az összetett világbajnoki címet is megnyerte a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon.

Az 500 métert szombaton megnyerő Liu Shaoang az első, míg az 1000 méteren percekkel korábban diadalmaskodó bátyja a második helyről várhatta a 3000 méteres szuperdöntőt. Amit a holland Itzaak de Laat kezdett hatalmas elánnal, de Liu Shaolin ment vele, így ők ketten, és a francia Sebastien Lepape együtt körözték le a mezőnyt, máris kivéve ezzel az esélyesek közül a kanadai Charles Hamelint és az orosz Szemjon Jelisztratovot. 

A piros sisakos Liu Shaoang második aranyérmét nyerte a dordrechti világbajnokságon, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor kiengedett egy első helyet a kezébőlForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lepape még egy kör előnyt szerzett a folytatásban, de az összetett első két helyét Shaolin, Shaoang sorrendben őrző magyarok pozícióját ez nem veszélyeztette. Csakhogy, amikor a többiekhez képest két kör előnyben lévő franciának becsöngették az utolsó kört, Liu Shaolin elszámolta magát, és a következő kör végén kiállt a versenyből – azt hitte, hogy beért a célba. Pedig nem, még volt egy köre, így Shaoang és De Laat mögött harmadik lett, míg összetettben végül 55 ponttal a második helyen zárt a 60 pontot szerző Liu Shaoang mögött, aki ezzel a magyar short track történetének első összetett világbajnoka lett.

A magyar csapat ezzel a váltóversenyek előtt (a nők a B, a férfiak az A döntőben érdekeltek) már három aranyéremmel és két ezüsttel áll, ami messze minden idők legjobb vb-szereplése.