Bűnösnek találták a Sky kerékpáros csapat korábbi orvosát

cycling Horizontal
Pink jersey Britain's rider of team Sky Christopher Froome (3rdL) crosses with teammates the finish line of the 21st and last stage of the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, on May 27, 2018 in Rome. - Britain's Chris Froome completed a sensational comeback to win the Giro d'Italia on Sunday for a rare Grand Tour treble after the 21st and final stage in Rome. Froome, 33, became the first Briton to win the race in the Giro's 101-year history after the 115km closed circuit race through the streets of the Italian capital. (Photo by LUK BENIES / AFP)
Vágólapra másolva!
Doppingvétséget követett el Richard Freeman, a Sky csapat és a brit kerékpáros szövetség korábbi orvosa.

Két évvel az eljárás megkezdése után pénteken bűnösnek találták Freemant, aki 2009 és 2017 között dolgozott a brit kerékpársportban, annak aranykorszakában, amelyet 12 olimpiai érem fémjelzett.

Freeman ellen a fő vád az volt, hogy 2011-ben 30 tasak tesztoszterongélt rendelt a manchesteri velodromba, meg nem nevezett kerékpárosoknak, valamint bevallottan megrongált egy laptopot mielőtt átadta volna az Egyesült Királyság doppingellenes szervezetének.

A 61 esztendős Freeman az ellene felhozott 22 vádpontból 18-ban beismerte bűnösségét, köztük a tesztoszterongéllel kapcsolatban is, amelyről eleinte azt állította: tévesen rendelték és visszaküldték.
Freemant a sporttal kapcsolatos tevékenységektől eltiltotta 2017-ben a brit szövetség, arról pedig jövő héten dönt az illetékes törvényszék, hogy orvosként dolgozhat-e tovább.

A szövetségnél végzett munkája mellett 2015-ig az egykori Sky csapatánál is tevékenykedett, abban az időszakban születtek meg az első brit sikerek a Tour de France-on. Az azóta Ineos Grenadiers néven versenyző istálló közleményében leszögezte: volt orvosa "eltért az etikai normáktól", mindazonáltal a brit sor egyetlen bringása sem élt a tesztoszterongéllel vagy más tiltott szerrel. A Brit Kerékpáros Szövetség pedig a legmagasabb etikai előírások betartására szólította fel a sportágban tevékenykedőket, egyben teljes támogatásáról biztosította a szigetország doppingellenes ügynökségét.