Társoldalunk:

Márton Anna arany-, Pusztai Liza bronzérmes a budapesti kard világkupán

2021.03.13. 19:01

Márton Anna arany-, Pusztai Liza pedig bronzérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa női versenyében.

Az egyéniben világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Battai Sugár, a francia Malina Vongsavady, a dél-koreai Kim Dzsi Jon és az orosz Olga Nyikitina legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol válogatottbeli csapattársával, Pusztaival csapott össze, aki előzőleg a francia Faustine Clapier, a német Anna Limbach, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamit Szofja Pozdnyakova, a 2018-as év egyéni vb-aranyérmese ellen nyert.

A két magyar összecsapását a tapasztaltabb, a hónap végén 26 éves Márton irányította, a szünetig szoros maradt az asszó, az egyperces pihenő után viszont fokozatosan nőtt a különbség, ami a végére hattusos lett. Márton határozottabb és pontosabb volt az egyéni Eb-bronzzal rendelkező, 19 éves Pusztainál.

Márton Anna aranyérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa női versenyébenFotó: Csudai Sándor - Origo

Az aranyért a francia Cécilia Berderrel vívott, aki állt már vb-n egyéniben a dobogó második és harmadik fokán is. Párharcuk csak 5-5-ig volt szoros, onnantól Márton a pást közepén szép tusokat adva 8-5-ös vezetésre tett szert, majd a pihenőt követően még négy tust adott. Hét találatnyi hátrányból pedig már nem volt visszaút az egyes szakaszokban tanácstalannak tűnő francia vívó számára.

A 186 fős női mezőnyben 13 hazai vívó indult, közülük hét léphetett pástra a főtáblán, melyen Katona Renáta két, Pohl-Mikulik Júlia pedig egy mérkőzést nyert. Az egyformán junior korú Battai Sugár, Szűcs Luca és Keszei Kira az első asszójában vereséget szenvedett.

A győztes Márton Anna (b) és a harmadik helyezett Pusztai Liza a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa eredményhirdetésénForrás: MTI/Illyés Tibor

A végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Cécilia Berder, 3. Pusztai Liza és Jun Dzsi Szu, ... 15. Katona Renáta, ... 31. Pohl-Mikulik Júlia, ... 42. Keszei Kira, ... 56. Battai Sugár, ... 58. Szűcs Luca, ... 93. Várhelyi Kata, 94. László Luca, ... 117. Báthory Kata, ... 127. Záhonyi Petra, 152. Missurai Pálma, ... 156. Beviz Dorottya

Vasárnap férfi és női csapatversenyt rendeznek. A magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három magyar férfi kardozó. A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért.

A budapesti vk - amely egy év szünet után az első megméretés a nemzetközi mezőny számára - a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.