Társoldalunk:

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert a budapesti kard világkupán

2021.03.13. 19:19

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa férfi egyéni versenyében.

A kétszeres olimpiai bajnok a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket, majd simán verte a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert, azután a dél-koreai Kim Kje Hvanon és a román Iulian Teodosiun is túljutott. 

Szilágy Áron, miután kikapott a dontőben a dél-koreai Oh Szang Uktól a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupánForrás: MTI/Illyés Tibor

A fináléért a georgiai Szandro Bazadzéval kellett megvívnia. Az asszó elején az ellenfél találataira mindig érkezett a válasz, 3-3 után viszont Szilágyi teljes mértékben átvette az irányítást, jól választotta meg a távolságot és nagyon pontosan támadott, így sorozatban öt találatot vitt be. Az egyperces pihenő után folytatta remeklését és 12-3-ra elhúzott. A teljesen elbizonytalanodó, máskor jól küzdő Bazadze csak szépíteni tudott, a 15-6-os végeredmény hűen tükrözte a látottakat.

A döntőben Szilágyi ellenfele a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok Oh Szang Uk volt. A magas, hosszú karú dél-koreaival látványos, szép akciókat hozó asszót vívott Szilágyi. A mérkőzés eleje neki sikerült jobban, 8-5-ös vezetésénél következett a szünet, utána viszont harcmodort váltott az ázsiai kardozó és sorozatban öt tust adott. A magas színvonalú és kiélezett párharcot 14-14-es állásnál a magyar vívó támadásánál Oh jó ütemű közbevágása döntötte el.

A második helyezett Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa eredményhirdetésénForrás: MTI/Illyés Tibor

A 206 fős mezőnyben 17 hazai kardozó indult, közülük nyolc vívhatott a főtáblán. A 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Iliász Nikolász, Galgóczy Tamás és Péch Miklós nyert egy asszót, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Nagy Kristóf az első mérkőzésén kikapott.

Eredmények:
döntő:
Oh-Szilágyi 15-14

Vasárnap férfi és női csapatversenyt rendeznek a BOK Csarnokban. A magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három férfi kardozó.

A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért.

A budapesti vk - amely egy év szünet után az első megméretés a nemzetközi mezőny számára - a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.