Kovács István lett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára

Kovács István Kokó
Budapest, 2015. május 11. Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, aki átvette a fair play életműdíjat a budapesti Kogart házban rendezett ünnepségen 2015. május 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok Kovács Istvánt nevezték ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkárának.

Az AIBA keddi közleménye szerint erről a szervezet igazgatótanácsa döntött hétfői videokonferenciáján.

Kovács István már a héten elkezdi a főtitkári munkát.

"Az ökölvívás az élete, az AIBA pedig a családot jelenti a számára. Bízom abban, hogy főtitkárként egy alapvetően új hatékonysági és átláthatósági szintre emeli a szervezetet" - idézte a közlemény Umar Kremlev AIBA-elnököt.

Kovács István lett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Nagy megtiszteltetés, egyben óriási felelősség főtitkárként dolgozni Umar Kremlev elnök mellett - mondta a közleményben az 50 éves Kovács István. - Az AIBA olyan időszakon megy keresztül, amelynek során reformok sorozatát kell végrehajtani, ezek ugyanis szükségesek ahhoz, hogy a világszerte milliók által kedvelt ökölvívás fejlődjön, és a sportolók, edzők a legjobb eredményeket érhessék el a nemzetközi viadalokon" - tette hozzá az új főtitkár, aki saját munkáját illetően "teljes nyitottságot és demokráciát" ígért.

Az 1996-os atlantai olimpián aranyérmes Kovács István az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kedden elmondta, Umar Kremlev invitálását többször is elhárította, később azonban felvázolta neki az amatőr ökölvívásban tapasztalt problémákat az elmúlt évtizedekből, és jelezte, amennyiben ezek kijavításával foglalkozhat, vállalja a pályázást.

Kovács István közölte, az amatőr bokszba való visszatérésével nem folytatja munkáját a Boksz Világszervezetnél (WBO), ahol 19 évet dolgozott.

Kiemelte, legfontosabb feladatai egyikének a sportág megújítását tartja, és azt, hogy hidat építsen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint az AIBA között annak érdekében, hogy a sportág a 2024-es párizsi olimpián is ott lehessen.