Vágólapra másolva!
Hiába futott jobbat a fennálló világcsúcsnál egy ötkilométeres országúti versenyen a brit Beth Potter, az idejét a szigorú előírások miatt nem lehet világcsúcsként hitelesíteni.

Mondhatjuk, hogy a brit triatlonos rossz napot és rossz helyet választott élete nagy futásához. A Lacashire megyei Barrowfordban rendezett Podium 5km elnevezésű, utcai pályán rendezett versenyen Potter 14 perc 41 másodperc alatt teljesítette a távot, ami két másodperccel jobb, mint a Beatrice Chepkoech által tartott női világrekord, illetve Potter kereken tíz másodperccel futott jobbat, mint a legendás (maratoni világbajnok és háromszoros mezei futó világbajnok) Paula Radcliffe brit rekordja.

Csakhogy a barrowfordi viadal olyan kis versenyecske volt, hogy az indulók nem tudtak közvetlenül a célba érést követően hivatalos személy előtt doppingmintát adni, ez pedig máris kizárta, hogy a World Athletics hitelesítse az új rekordot.

Maradt a brit rekord reménye, de Potter hiába adott a verseny estéjén doppingmintát egy kijelölt laborban, az egyrészt a brit szabályok szerint is későn volt (a célba érést követően az első vizeletből vett minta fogadható el), másrészt pedig kiderült, hogy nem volt a helyszínen a brit atlétikai szövetség által elfogadott, legalább 4-es szintű időmérő szakember – az pedig kevés, ha valaki mégoly' akkurátusan is lenyomja a stopper gombját.

"Azt hittem elromlott az óra. Szinte sokkolt, amikor megláttam az időt. Számomra egy 15:15-ös idő is kiváló lett volna, idén ugyanis más számokra készülök" – idézi Pottert a Guardian, aki ötödik a brit triatlonosok ranglistáján, azonban kedvenc sportágában biztosan nem indulhat Tokióban, miután a csapatot már 2019-ben kijelölték. Az atléták 5 és 10 kilométeres számai azonban még nyitottak.

Az atlétikát talán már idén nyáron alapjaiban megváltoztató csodacipők egyikének viszont biztosan jó reklm volt Potter futása, aki mindössze azzal a szerény céllal állt rajthoz, hogy megdöntse saját 15:24 perces legjobb eredményét. El lehet képzelni, mire lesznek képesek a világ legjobb atlétái azokban a cipőkben, amilyenekben egy erős közepes futó képes közel 40 másodpercet javítani a saját idején egy relatíve rövid távon, és megdönteni egy világrekordot.