Törölték az olimpiai lángváltó oszakai szakaszát

Oly Horizontal OLYMPIC GAMES OLYMPIC TORCH RELAY
Torches held by Masamitsu Kikuchi (L) and Motoko Obayashi (R) are seen on the last stage of the second day of the Tokyo 2020 Olympic Games torch relay at Tsurugajo Castle in the city of Aizuwakamatsu, Fukushima Prefecture on March 26, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírusos esetek növekvő száma miatt a szervezőbizottság törölte a tokiói olimpia lángváltójának azt a szakaszát, amely az oszakai prefektúrán haladt volna keresztül.

A japán kormány a pandémia újabb hullámától tartva hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett három prefektúrában. Josimura Hirofumi oszakai kormányzó közölte, hogy az egészségügyi rendszer óriási igénybevételnek van kitéve, miután a vírus mutációja elsősorban a fiatalok körében okoz súlyos megbetegedést. Emiatt arra kérte a prefektúra lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

Szerdán 800 új esetet jelentettek az oszakai régióban, már a kórházi ágyak 70 százaléka megtelt.

Az olimpiai lángváltó március 25-én indult el Fukusimából, a terv az volt, hogy az ország mind a 47 prefektúrájába eljut. A szervezők ugyanakkor már a rajtnál jelezték, elképzelhető, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben törölni kell, illetve zárt körűvé teszik, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója július 23-án lesz.