Társoldalunk:

Kínozták és szexuálisan zaklatták edzőik a görög tornászokat

2021.04.08. 15:28

Huszonkét egykori görög tornász írta alá azt a nyílt levelet, amelyben részletesen beszámolnak arról, hogy milyen kegyetlen módszereket alkalmazta velük szemben az edzőik. Nem csak a testi fenyítés és a lelki terror volt mindennapos, de a szexuális visszaélések is.

Az EfSyn nevű görög lapban megjelent levelet Katerina Szakellaropulu államfőnek és Kiriakosz Micotakisz miniszterelnöknek címezték az egykori sportolók. Mint írják a kegyetlen edzések mellett 1985 óta rendszeresek voltak a testi fenyítések, a lelki megaláztatások és a férfiakat és nőket egyaránt érintő szexuális jellegű bántalmazások az edzők részéről. 

A részletes levélből kiderül, hogy az edzők gyakran verték a tornászokat, kemény tárgyakat vágtak hozzájuk, a lányokat pedig nem egyszer a hajuknál fogva rángatták. Az is előfordult, hogy az eséseket és leérkezéseket tompító szőnyegeket elvitték a szerek alól, nem egy súlyos sérülést okozva ezzel. Számos esetben pedig további edzésmunkára kényszerítettek sérült sportolókat. Volt olyan eset is, amikor egészen extrém hőségben kellett edzeniük a tornászoknak, akiket még a mosdóba sem engedtek ki.

A versenysúlyok szigorú megtartása miatt rendszeres volt, hogy szinte éheztettek tornászokat, akik aztán elájultak az edzésen.

A címzettektől, valamint a görög tornaszövetség – ahol 14 év után választottak új elnököt márciusban – egyelőre nem érkezett válasz a levélre,