Társoldalunk:

Torinóban játszik a magyar férfi teniszválogatott a Davis-kupa döntőjében

2021.04.12. 13:36

Torinóban játssza csoportmérkőzéseit a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa 18 csapatos döntőjében, november 25. és december 5. között.

A nemzetközi szövetség (ITF) és a spanyol központú befektetési csoport, a finanszírozó Kosmos Tennis hétfőn jelentette be, hogy nemcsak Madrid ad otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is lesznek mérkőzések. Mindhárom város két-két csoportnak ad otthont, Madrid két, Innsbruck és Torino pedig egy-egy negyeddöntőt rendez. Az elődöntőt és a finálét a spanyol fővárosban játsszák.

A torinói Pala Alpitour logikus választás, mivel az előző héten - első alkalommal - ott rendezik az ATP-világbajnokságot. Innsbruckban az Olympia-Halle, Madridban pedig a Caja Magica helyett a Madrid Arena lesz a helyszín.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott eseményt a tervezett hét helyett 11 nap alatt bonyolítják le.

A magyar válogatott a D csoportban Ausztráliával és Horvátországgal találkozik.

A Kosmos Tennis - amely 25 év alatt 3 milliárd dollárt fektet a sportágba - január közepén hozta nyilvánosságra a tervezett változtatásokat, amelyet az ITF támogatott.

A 121 éves Davis Kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy - jelenleg még - 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset - két egyes, valamint egy páros találkozóval - nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az egyik párharc - az amerikai-olasz csata - például csak hajnali négy órakor ért véget.

Albert Costa, a Davis Kupa-döntő igazgatója hétfőn elmondta, több város is pályázott, de Torino és Innsbruck "lenyűgöző ajánlatot" nyújtott be, és világszínvonalú élményt ígér a játékosok és a szurkolók számára, illetve szigorú intézkedéseket a jelenlévők egészsége és biztonsága érdekében. Mint elhangzott, az osztrák és az olasz város Madridhoz hasonló feltételeket biztosít majd, és zökkenőmentes lesz a játékosok utazása a helyszínek között.

Az ITF azt is megerősítette, hogy a jövő évtől 16-ra csökkentik a létszámot, és a DK-döntőt máskor is több városban rendezik majd.