Dopping miatt nem indul a Vini Zabu csapata a Giro d'Italián

cycling Horizontal
Italy's Giovanni Visconti (4thL) and teammates of Team Vini Zabu KTM pose on stage at the Doric Temple of Segesta, near Palermo, Sicily, on October 1, 2020 during an opening ceremony of presentation of participating teams and riders, two days ahead of the departure of the Giro d'Italia 2020 cycling race. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Két kerékpárosának doppingolása miatt nem vesz részt a május 8-án rajtoló Giro d'Italián az olasz Vini Zabu csapata.

Öt hónap leforgása alatt az istálló két bringása is fennakadt az ellenőrzésen, ezért a szervezők csütörtökön közölték: a Vini Zabu megállapodott a főszponzorával, hogy nem indul a háromhetes körversenyen.

A csapat szabadkártyáját így az ugyancsak olasz - Pelikán Jánost foglalkoztató - Androni Giocattoli-Sidermec kapja meg.

Az olasz Matteo De Bonis szervezétében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak egy február 16-i, versenyen kívüli teszten, míg tavaly októberben - az akkori Girón - honfitársa, Matteo Spreafico bukott le.

A nemzetközi szövetség (UCI) felfüggesztette a csapat működését, miután 12 éves fennállása alatt immár kilenc doppingesete volt: öt esetben EPO, kétszer növekedési hormon, egyszer-egyszer pedig klenbuterol, illetve osztarin miatt.

A Vini Zabu a május 12-én rajtoló Tour de Honrie-n is szerepelne. Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a csapatvezetővel csütörtökön folytatott egyeztetés alapján a magyar körversenytől nem lép vissza az istálló, tervezi a részvételt, amennyiben az UCI szankciójának lejárta - a döntés jövő hét elejére várható - nem érinti a Tour de Hongrie idősávját.