Japánban újra az olimpia lemondásáról beszélnek

Oly Horizontal
People walk past the Olympic Rings near the National Stadium, main venue for the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, 100 days before the opening ceremony in Tokyo on April 14, 2021. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt főtitkára csütörtökön az idei nyári olimpia törléséről beszélt. Az országban újra elszabadult a koronavírus-járvány, a szakértők szerint a július 23-án kezdődő olimpiát akkor sem lehet biztonságosan megrendezni, ha azt a nézők teljes kizárásával rendezik meg.

Toshihiro Nikai, a kormányzó Liberális Demokrata Párt főtitkára csütörtökön azt mondta, hogy a tokiói játékok lemondása továbbra is opció.

Ez egy olyan pillanat, amikor a kormányzó japán politikusok egyike kilép az eddgi fősodorból - már ami a rendezéssel kapcsolatos kommunikációt illeti.

Ritka beismerés pillanatában vagyunk, amely sok kétséget vet fel a rendezéssel kapcsolatban - írta a The Japan Times című lap.

Toshihiro Nikai kijelentése meglepetést okozott, mivel a japán köztisztviselők és a szervezők eddig kizárólag arról beszéltek, hogy a koronavírus-járvány ellenére hogyan lehet majd biztonságosan megrendezni a játékokat.

mondta Nikai. "Mi értelme van az olimpiának, ha az a vírus továbbterjesztését segíti elő?"

Ez a kijelentés abban az időszakban látott napvilágot, amikor a tudósok és a politikusok azon vitatkoznak Japánban, hogy miként lehetne megrendezni biztonságosan a nyári olimpiát.

Egy korábbi döntés értelmében a külföldi szurkolókat már kitiltották az olimpiáról, ugyanakkor arról még nem született döntés, hogy a japán nézők bemehetnek-e az olimpiai eseményekre.

Taro Kono, aki Japánban oltási miniszterként dolgozik, azt mondta, hogy az olimpiát a nézőközönség teljes kizárásával meg lehet tartani.

Hiroshi Nishiura, a kiotói egyetem orvostudományi karának professzora és a kormány koronavírus-tanácsadó testületének tagja szerint a szervezőknek fontolóra kell venniük a játékok további egy évvel történő elhalasztását.

mondta Nishiura a Shukan Bunshun című hetilapnak. Erre azonban nincs lehetőség. Thomas Bach, a NOB elnöke korábban kijelentette, hogy a 2020-as nyári olimpiát vagy idén nyáron rendezik meg, vagy semmikor.

Tokióban csütörtökön 729 új fertőzéses esetet jelentettek - ez az elmúlt két hónapot tekintve a legmagasabb napi adat volt a japán fővárosban. Ami az országos adatokat illeti, az új fertőzések száma Japánban csütörtökön 4302 eset volt. Ez idén január 28-a óta először lépte túl a napi 4000-es esetszámot.

Forrás