Társoldalunk:

Japánban újra az olimpia lemondásáról beszélnek

2021.04.16. 04:33

A Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt főtitkára csütörtökön az idei nyári olimpia törléséről beszélt. Az országban újra elszabadult a koronavírus-járvány, a szakértők szerint a július 23-án kezdődő olimpiát akkor sem lehet biztonságosan megrendezni, ha azt a nézők teljes kizárásával rendezik meg.

Toshihiro Nikai, a kormányzó Liberális Demokrata Párt főtitkára csütörtökön azt mondta, hogy a tokiói játékok lemondása továbbra is opció. Ez egy olyan pillanat, amikor a kormányzó japán politikusok egyike kilép az eddgi fősodorból - már ami a rendezéssel kapcsolatos kommunikációt illeti. Ritka beismerés pillanatában vagyunk, amely sok kétséget vet fel a rendezéssel kapcsolatban - írta a The Japan Times című lap.

Toshihiro Nikai kijelentése meglepetést okozott, mivel a japán köztisztviselők és a szervezők eddig kizárólag arról beszéltek, hogy a koronavírus-járvány ellenére hogyan lehet majd biztonságosan megrendezni a játékokat. Ha a jelenlegi helyzetben túl nehéz megtartani a játékokat, akkor törölni kell az olimpiát" - mondta Nikai.  "Mi értelme van az olimpiának, ha az a vírus továbbterjesztését segíti elő?"

Ez a kijelentés abban az időszakban látott napvilágot, amikor a tudósok és a politikusok azon vitatkoznak Japánban, hogy miként lehetne megrendezni biztonságosan a nyári olimpiát. Egy korábbi döntés értelmében a külföldi szurkolókat már kitiltották az olimpiáról, ugyanakkor arról még nem született döntés, hogy a japán nézők bemehetnek-e az olimpiai eseményekre. Taro Kono, aki Japánban oltási miniszterként dolgozik, azt mondta, hogy az olimpiát a nézőközönség teljes kizárásával meg lehet tartani. 

Hiroshi Nishiura, a kiotói egyetem orvostudományi karának professzora és a kormány koronavírus-tanácsadó testületének tagja szerint a szervezőknek fontolóra kell venniük a játékok további egy évvel történő elhalasztását.Ha a lakosság többségét be akarják oltani, akkor a tokiói játékok további egy éves elhalasztását kell kezdeményezni" - mondta Nishiura a Shukan Bunshun című hetilapnak. Erre azonban nincs lehetőség. Thomas Bach, a NOB elnöke korábban kijelentette, hogy a 2020-as nyári olimpiát vagy idén nyáron rendezik meg, vagy semmikor. 

Tokióban csütörtökön 729 új fertőzéses esetet jelentettek - ez az elmúlt két hónapot tekintve a legmagasabb napi adat volt a japán fővárosban. Ami az országos adatokat illeti, az új fertőzések száma Japánban csütörtökön 4302 eset volt. Ez idén január 28-a óta először lépte túl a napi 4000-es esetszámot.

Forrás