Francia győzelem a klasszikus belga kerékpárversenyen

WIELRENNEN CYCLISME CYCLING HOEI Horizontal
French Julian Alaphilippe of Deceuninck - Quick-Step celebrates as he crosses the finish line to win the 85th edition of the men's race of 'La Fleche Wallonne', a one day cycling race (Waalse Pijl - Walloon Arrow), 193,6 km from Charleroi to Huy, Wednesday 21 April 2021. BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Az országúti mezőnyverseny világbajnoki címvédője, a francia Julian Alaphilippe nyerte a Vallon Nyíl (Fléche Wallone) egynapos klasszikus kerékpáros versenyt.

Az először 1936-ban megrendezett, a mai napon éppen 194 kilométeres, Charleroi és Huy közötti nagyon komoly emelkedőkkel tarkított verseny a várakozásoknak megfelelően az utolsó gyilkos emelkedőn, az egy rövid szakason 26%-os Mur de Huy-ön dőlt el, amit már harmadszor mászott meg a mezőny.

A szökevényeket az utolsó egy kilméteren érte utol a főmezőny, benne az összes esélyessel, Primoz Rogliccsal, Julian Alaphilippe-el, Alejandro Valverdével, Richard Carapazzal és Thomas Pidcockal. Az utolsó támadást háromszáz méterrel a cél előtt Roglic indította meg, a kiváló szlovén bringás azonban csak tíz méter előnyt tudott kiharcolni, amikor Alaphilippe és Valverde a nyomába eredt. A világbajnok francia a saját állítása szerint nincs csúcsformában, ennek ellenére nagyjából ötven méterre a céltól utolérte Roglicot, a célba pedig magabiztos, fél kerékpárnyi előnnyel ért be, 2018 és 2019 után harmadszor nyerte meg a versenyt, amelyen még soha nem végzett a második helynél hátrább.

Valverde, aki vasárnap ünnepli a 41. születésnpaját, a harmadik helyen ért célba. A mezőny vasárnap az öt Monumentum (a legrangosabb egynaposok elnevezése) egyikén, a Liége-Bastogne-Liége versenyen áll rajthoz.