Társoldalunk:

Francia győzelem a klasszikus belga kerékpárversenyen

2021.04.21. 16:27

Az országúti mezőnyverseny világbajnoki címvédője, a francia Julian Alaphilippe nyerte a Vallon Nyíl (Fléche Wallone) egynapos klasszikus kerékpáros versenyt.

Az először 1936-ban megrendezett, a mai napon éppen 194 kilométeres, Charleroi és Huy közötti nagyon komoly emelkedőkkel tarkított verseny a várakozásoknak megfelelően az utolsó gyilkos emelkedőn, az egy rövid szakason 26%-os Mur de Huy-ön dőlt el, amit már harmadszor mászott meg a mezőny. 

A szökevényeket az utolsó egy kilméteren érte utol a főmezőny, benne az összes esélyessel, Primoz Rogliccsal, Julian Alaphilippe-el, Alejandro Valverdével, Richard Carapazzal és Thomas Pidcockal. Az utolsó támadást háromszáz méterrel a cél előtt Roglic indította meg, a kiváló szlovén bringás azonban csak tíz méter előnyt tudott kiharcolni, amikor Alaphilippe és Valverde a nyomába eredt. A világbajnok francia a saját állítása szerint nincs csúcsformában, ennek ellenére nagyjából ötven méterre a céltól utolérte Roglicot, a célba pedig magabiztos, fél kerékpárnyi előnnyel ért be, 2018 és 2019 után harmadszor nyerte meg a versenyt, amelyen még soha nem végzett a második helynél hátrább.

Valverde, aki vasárnap ünnepli a 41. születésnpaját, a harmadik helyen ért célba. A mezőny vasárnap az öt Monumentum (a legrangosabb egynaposok elnevezése) egyikén, a Liége-Bastogne-Liége versenyen áll rajthoz.