Társoldalunk:

Lőrincz Tamás döntős a birkózó Európa-bajnokságon

2021.04.23. 16:31

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás fináléba jutott a Varsóban zajló birkózó Európa-bajnokságon, mivel az elődöntőben simán legyőzte német riválisát. A 63 kg-os Torba Erik ugyanakkor kikapott a negyeddöntőben.

Torba a francia Yasin Ozay sima legyőzése után a lett Aleksandrs Jurkjans ellen lépett szőnyegre, és a negyeddöntő első percét követően a riválist látta aktívabbnak a bíró, így Torbát megintették. A Honvéd versenyzője gyorsan kivédekezte a parterhelyzetet, de két perc elteltével riválisa egy szép dobással újabb négy pontot szerzett (0-5). Torba egy kitolással szépített, de ellenfele egy sikeres challenge után megítélt akcióval elhúzott, mielőtt megintették (2-7). Torba ekkor remekül használta ki, hogy ellenfelét hasra fektették és két gyors pörgetéssel felzárkózott (6-7). 

Torba Erik kikapott a negyeddöntőben a birkózó Eb-nForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A szünet után ismét Jurjkjans akciózott sikeresen, előbb egyensúlya kibillentése után magyar riválisa mögé került, majd megpörgette (6-11), de Torba két perccel a vége előtt egy újabb dobással megint szépített (10-11). A hajrában a magyar versenyző mindent megtett a fordításért, de lett ellenfele remekül védekezett és megőrizte egypontos előnyét az eseménydús mérkőzés végéig.

A háromszoros Eb-győztes, világbajnoki címvédő Lőrincz Tamáas meggyőző teljesítményt nyújtott az előcsatározások során. A román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiut is fölényesen verte, a papírforma pedig a négy között is az ő sikerét ígérte a vb-ötödik Michael Felix Widmayerrel szemben.

Lőrincz Tamás elődöntős a birkózó Európa-bajnokságonForrás: MTI/Czagány Balázs

A német sportoló az elődöntőben egészen sajátságos stratégiával ment fel a szőnyegre, ugyanis nem kapaszkodott össze, látszólag fogást sem keresett, hanem tulajdonképpen hat percen át verekedett és fejelt. Ennél talán csak az volt furcsább, hogy a szőnyegbíró egyszer sem figyelmeztette, még akkor sem, amikor a második menetben Lőrincz - a sokadik pofon és fejes után - fájdalmasan az arcához kapott.

Lőrincz Tamás nemzetközi szinten is az elmúlt közel másfél évtized egyik legnagyszerűbb kötöttfogású birkózója, s ezt ismét bizonyította: nem jött ki a sodrából, végig koncentrált maradt, és kétszer megvillant. Az első menet közepén egy villámgyors válldobást mutatott be (4-0), majd a második elején gyönyörűen tette ki a szőnyegről kellemetlenkedő ellenfelét, így összességében magabiztosan, 5-0-ra győzött.

A szombati fináléban a törökök U23-as Eb-győztese, Yunus Emre Basar vár majd rá.

A nap másik két magyar kötöttfogásúja közül Tamás öccse, a selejtezőben vereséget szenvedett Lőrincz Viktor (87 kg) a vigaszágra került, a negyeddöntőig jutott Torba Erik (63 kg) ugyanakkor kiesett.