Eltörölnék a bikinit a strandkézilabdában

Budaörs, 2015. május 24.
Csiki Renáta Andrea a labdával a strandkézilabda Európa-bajnokság döntőjében a holland Paksoft Camelot és a magyar Agenta Girls mérkőzésén Budaörsön 2015. május 24-én. A döntőt a magyar csapat 2-0-ra nyerte.
MTI Fotó: Szigetváry Z
Budaörs, 2015. május 24. Csiki Renáta Andrea a labdával a strandkézilabda Európa-bajnokság döntőjében a holland Paksoft Camelot és a magyar Agenta Girls mérkőzésén Budaörsön 2015. május 24-én. A döntőt a magyar csapat 2-0-ra nyerte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szűk szabású sportmelltartó és bikinialsó, amelynek a szélessége legfeljebb tíz centiméter lehet: ez a kötelező egyenruha a női sportolók számára a strandkézilabdában, amikor pályára lépnek a játékosok. Morten Stig Christensen, a DHF (Dán Kézilabda-szövetség) főtitkára szerint itt az ideje a változásnak.

Morten Stig Christensen szerint ugyanis nem helyes, abban az időben, amikor a nők megkülönböztetéséről, jogairól és nézeteiről folyik a vita, akkor elvárás a strandkézilabdázó nőkkel szemben, hogy minimalista ruhában lépjenek pályára – írja a bt.dk.

„A DHF-ben tapasztalhatjuk, hogy vannak olyan játékosok, akik nem érzik jól magukat olyan minimalista játékruhában."

Miközben megkövetelik, hogy a nők bikiniben játsszanak a nemzetközi bajnokságokon, mint a világkupák és az Európa-bajnokságok, a férfiak rövidnadrágban játszhatnak. Morten Stig Christensen szerint ez azért van, mert így akarnak szponzorokat megnyerni a sportágnak.

A DHF szabályváltozást akar: Senkit sem szabad bikinibe kényszeríteni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ezért is vannak olyan szponzoraik, mint a fényvédő gyártók, a Fanta, a Coca Cola és más üdítők" – tette hozzá. A hétvégién rendezett kongresszuson – ahol a különböző európai kézilabda-szövetségek ültek össze – a norvégok kérdőjelezték meg a bikini követelményt, amellyel szeretnének leszámolni. A DHF pedig támogatja az ötletet. Morten Stig Christensen szerint mindenkinek joga van választani, hogy bikiniben szeretné-e megmutatni a testét, vagy például egy nadrágban jobban érzi magát.

Az Európai Kézilabda Szövetség most létrehozott egy munkacsoportot, amely ajánlást tesz a Nemzetközi Kézilabda Szövetség szabályváltozására.

Érdekesség, hogy két német strandröplabdázó, Karla Borger és Julia Sude úgy döntött, hogy bojkottálja a márciusi katari World Tour-tornát, mégpedig azért, mert nem lehetnek bikiniben. A játékosok szerint túl meleg van ahhoz Katarban, hogy ruhában játsszanak. Katarban ugyanis megtiltották a játékosoknak, hogy a torna alatt bikiniben játsszanak. A bejelentésre a világ minden tájáról érkeztek támogató üzenetek, köztük volt a dán strandröplabdázó, Cecilie Køllner Olsen is, aki a Facebookon fejtette ki a véleményét.

"Nem értünk célt, amíg a nők nem játszhatnak abban, amit akarnak, legyen ez Katarban és bárhol máshol. Szerencsére Dánia az élen jár, és nincs korlátozása ezen a területen. "