Sporttörténelem: Először lesz két magyar kerékpáros ugyanazon a háromhetes versenyen

valter attila kerékpáros  Valter Attila; Dina Márton ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ eredményhirdetés KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ Közéleti személyiség foglalkozása ölel sportoló SZEMÉLY
Székesfehérvár, 2019. június 16. Valter Attila, az összetett verseny harmadik helyezettje (j) és Dina Márton, a második helyezett a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny utolsó szakasza utáni díjátadón, Székesfehérváron 2019. június 16-án. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Dina Márton bekerült az EOLO-Kometa keretébe a szombaton rajtoló Giro d'Italiára, így először indul két magyar ugyanazon a háromhetes országúti kerékpáros körversenyen.

A 25 éves Dina mellett korábban Valter Attila szereplését jelentette be a Groupama-FDJ, így a 2019-es Tour de Hongrie két magyar dobogósa egyaránt ott lesz a mezőnyben a május 30-ig tartó 104. olasz körversenyen.

Dina a harmadik magyar kerékpáros, aki rajthoz állhat Grand Touron: tavaly Valter, míg előtte - hét alkalommal - az időfutamban világbajnoki ezüst- és bronzérmes Bodrogi László vett részt a sportág csúcsversenyein.

Dina úgy fogalmazott: nagyon örül, ám emellett megilletődött és kissé tart is a Girótól, hiszen mégiscsak óriási versenyről van szó. Elárulta: vasárnap este vált biztossá az indulása, az MTI megkeresése pedig éppen a repülőtéren érte, ahonnan Milánóba indul, majd szerdán utazik át a szombati nyitó időfutam helyszínére, Torinóba. Alberto Contador csapata, az olasz bejegyzésű prokontinentális EOLO-Kometa szabadkártyával indul a Girón, és mint Dina rámutatott,

a szökésbe kerülés nagyon fontos lesz a csapat számára, így majdnem minden szakaszon igyekeznek majd valakit az élcsoportba juttatni.

A csapatban hat olasz és egy brit kerekes mellett kapott helyet Dina, akinek saját meglátása szerint segítő szerepe lesz, a sík szakaszokon a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettit, míg a dombosabb etapokon Francesco Gavazzit vagy Vincenzo Albanesét igyekszik majd jó pozícióban tartani a hajrában.

Saját céljait illetően úgy fogalmazott: mindenképp szeretné befejezni a viadalt, emellett legalább egyszer bekerülni a nap szökésébe.

- szögezte le Dina, aki az áprilisi alpesi körversenyen másodikként zárt a hegyi pontversenyben. Noha a viadal után kisebb betegséggel küzdött, jó formában érzi magát, ezt az elmúlt időszak tréningjén mutatott számok is alátámasztják.

A koronavírustesztek kapcsán elmondta: hétfőn túlesett egy vizsgálaton, amelyet szerdán egy újabb követ. A verseny első napjaiban gyorstesztek, míg a két szünnapon PCR-tesztek várnak rájuk.

A magyar kerékpárosok összetett helyezései Grand Tour-versenyeken:
- Bodrogi László
Tour de France: 2002 - 62., 2003 - 108., 2005 - 119.
Giro d'Italia: 2007 - 84.
Vuelta a Espana: 2004 - nem fejezte be, 2006 - 76., 2007 - nem fejezte be
- Valter Attila
Giro d'Italia: 2020 - 27.