Vágólapra másolva!
Az öt, biztos tokiói kvótás mellett jelenleg további 12 magyar atléta áll kijutó helyen az olimpiai rangsor alapján. A magyar szövetség honlapjának szerdai híre emlékeztet arra, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi, a kvalifikációs időszak pedig június 29-én zárul.

Atlétikában kétféle módon lehet kvótát szerezni: aki teljesíti a kvalifikációs szintet, már biztos résztvevőnek számít. Ezeken a limiteken az előző olimpiához képest szigorítottak, így jóval kevesebben érik el azokat, mint ahány kvóta van az egyes versenyszámokban. Akik nem érik el a szintet, azok az Út Tokióba elnevezésű ranglista alapján juthatnak ki, amennyiben a pontszámuk alapján a létszámkereten belül állnak a június végi záráskor.

Minden versenyszámból országonként maximum három atléta szerezhet kvótát, így a ranglistán hátrébb lévő, kisebb országok ebben is reménykedhetnek. A versenyzők eredményeikkel csak saját maguk számára szerezhetnek indulási jogot, ugyanakkor ha többen vannak, mint hárman, akkor az adott ország a saját, belső válogatási rendszere alapján döntheti el, hogy közülük kik lehetnek ott Tokióban.

Jelenleg öt magyar versenyző (Krizsán Xénia - hétpróba, Márton Anita - súlylökés, Kácser Zita - 3000 méter akadály, Gyurátz Réka - kalapácsvetés, Halász Bence - kalapácsvetés) már biztos ötkarikás résztvevőnek számít, további tizenkét atléta pedig a ranglista alapján jelenleg kvótát érő pozícióban van.

A jelenleg olimpiai kijutó helyen álló magyar atléták(zárójelben az indulói létszám):
férfi 800 méter (48): Vindics Balázs (37.)
férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (28.)
férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (22.)
férfi 50 km gyaloglás (60): Venyercsán Bence (39.), Helebrandt Máté (52.)
női 100 m gátfutás (40): Kozák Luca (27.), Kerekes Gréta (35.)
női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (21.)
női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (25.)
női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (28.)
női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (49.), Kovács Barbara (54.)