Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott a Pfizer-BioNTech céggel, amely oltást biztosít a tokiói olimpián résztvevő sportolók és küldöttségek számára.

A Pfizer-BioNTech vakcinát Japánban már engedélyezték, bár bevezetése lassan halad. A NOB nem teszi kötelezővé az oltást az olimpiára utazóknak, ám arra ösztönöz mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével.

A NOB közleménye szerint a két vállalat által felajánlott oltásokat az országos olimpiai bizottságok rendelkezésére bocsátják majd. Az is kiderült, hogy a két vállalat fogja koordinálni az oltóanyagok elosztását a tagországok között, amelyeket május végén kezdenek el szállítani.

A NOB biztosítja az olimpiai sportolóknak a koronavírus-vakcinát Forrás: AFP/Charly Triballeau

Mitsunori Torihara, a japán paralimpiai bizottság elnöke szerint azonban a sorrend betartása így is nagyon fontos, szerinte elsődlegesen továbbra is az egészségügyi dolgozók és az idősek védelme az elsődleges. (Japán lakosságának mindössze egy százaléka van beoltva jelenleg). Hozzátette, hogy ha lehetséges, akkor viszont folytatni kell a japán olimpiai és paralimpiai sportolók beoltását.

Japán azt tervezi, hogy július végéig be fogja fejezni a 65 éven felüliek oltását. Az olimpia megnyitó ünnepségét július 23-ra tervezik. Az már korábban eldőlt, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokra külföldi nézők nem léphetnek be.