Japánban ötvenezer aláírás gyűlt össze egy nap alatt a tokiói olimpiarendezés ellen

2021.05.06. 11:26

Az első 24 órában közel 50 ezer aláírás érkezett arra az online petícióra, amelyben arra kérik a szervezőket, hogy a koronavírus-járvány miatt ne rendezzék meg a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiát.

Az aláírásgyűjtést Ucunomija Kendzsi japán jogász kezdeményezte, aki korábban többször indult - sikertelenül - a tokiói kormányzói posztért. Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szervezőbizottság állításával ellentétben nem lehet biztonságosan megtartani július 23. és augusztus 8. között az olimpiát, majd a paralimpiát a pandémia újabb hulláma miatt, és - ahogy a petíció fogalmaz - "az emberek életének és megélhetésének érdekében mondják le az olimpia megrendezését."

A japánok már eleve a tervezett rendezési költség többszörösét költötték el, most hivatalosan 15,4 milliárd dollárra rúg a számla. Az olimpia megtartásához 10 ezer egészségügyi dolgozóra, további 500 ápolóra és 200 sportorvosra lenne szükség, ők hiányoznának az országos egészségbiztosítási rendszerből a játékok alatt, akárcsak azok az orvosi létesítmények, felszerelések és egyéb források, amelyeket az olimpia érdekében használnának. A japán emberek mindössze két százaléka van beoltva koronavírus ellen, több mint 10 és fél ezren haltak meg eddig a fertőzésben. A szigetországban a járványügyi vészhelyzet május 11-ig él, de egybehangzó források szerint biztosan meghosszabbítják.

Az olimpia megtartásához 10 ezer egészségügyi dolgozóra, további 500 ápolóra és 200 sportorvosra lenne szükségForrás: AFP/Charly Triballeau

Egy felmérés szerint kilenc prefektúra vezetője szeretné, ha az olimpiát ismét elhalasztanák vagy lemondanák, 47-ből pedig nem jött válasz arra hivatkozva, hogy nekik nincs döntési jogosultságuk. A lakosság 70-80 százaléka korábban szintén az olimpia ellen foglalt állást.A petíciót Thomas Bachnak, a NOB elnökének szeretnék átnyújtani. A német sportdiplomata hamarosan Japánba látogat, és a tervek szerint május 17-én Hirosimában részt vesz a fáklyafutáson. Az ország rengeteg helyszínét érintő váltó tagjai közül a szervezők közlése szerint eddig nyolcan kapták el a koronavírust.

A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB közös állásfoglalása alapján a tokiói olimpiát július 23-i kezdéssel megrendezik.

Ajánlataink